Кламер БГ - Новини: Петър Москов: Простират хора, които не искат контрол в здравеопазването

Петър Москов: Простират хора, които не искат контрол в здравеопазването

България

|
Съб, 09 Апр 2016г. 15:27ч.
Петър Москов: Простират хора, които не искат контрол в здравеопазването

Ако има някакви протести, те са свързани с това, че някакви хора не желаят да има контрол, върху начина, по който се изразходва публичният ресурс в здравеопазването, каза здравният министър Петър Москов в събота пред “Дарик“. Той за пореден път обясни, че въвеждането на пръстовия идентификатор е именно такава форма на контрол.

"Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол", попита министърът.

"Единственият вариант, в който бихте могли да имате някакво притеснение е, ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми - било електронни, било други, да кажем количеството пациенти или видът пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролни механизми", предположи Москов.

Преди три дни няколкостотин лекари от цялата страна се събраха пред Министерския съвет, издигайки лозунги срещу здравния министър, бюрокрацията в системата и финансовите ограничения, с които трябва да се съобразяват. Ръководството на Българския лекарски съюз, което организира протеста, за пореден път настоя да се запазят старите правила от миналата година вместо влезлите в сила от 1 април с анекс на здравната каса.

В събота Москов повтори, че е отворен за диалог, но за конкретни и аргументирани предложения. Той припомни, че след разговорите с личните лекари техните предложения са приети. Министърът защити въвеждането на пръстовия идентификатор, който част от лекарите разглеждат като излишна бюрократщина.

“Използването на пръстов идентификатор за регистриране на медицинските услуги е избрано защото тази система е с голяма степен на сигурност, най-евтината и с много бърза възможност за въвеждане“, обясни Москов.

Той подчерта, че идентификаторът е предварително условие, за да заработят останалите услуги като електронна рецепта, електронно здравно досие и др.

“Няма как иначе, тъкмо идентификаторът отключва всички тези възможности“, каза Москов. По думите му тази технологията е била избрана, защото въвеждането на система с различни видове карти - с чип или без, трае между две и три години, при това в много по-уредени държави от България.

В отговор на критиките Москов повтори за пореден път, че не става дума за пръстови отпечатъци или събиране на база данни, а за код, чрез който пациентите ще бъдат идентифицирани.

Той прогнозира, че за личните лекари идентификаторът ще бъде въведен от април следващата година, когато ще започне новият договорен период със здравната каса.

mediapool.bg