Кламер БГ - Новини: Бивш шеф на столичното Пето районно поема Държавния резерв

Бивш шеф на столичното Пето районно поема Държавния резерв

България

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 18:21ч.
Бивш шеф на столичното Пето районно поема Държавния резерв

Новият шеф на Държавния резерв Николай Василев

Николай Василев е новият председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Решението е взето неприсъствено от Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Николай Василев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от март 2015 г. до февруари 2020 г. е началник на Пето районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи, е посочено в съобщението.

Той сменя на поста Станимир Пеев, който оглави Държавния резерв през август 2009 г. През май 2013 г. бе отстранен по време на правителството на Пламен Орешарски, но след това отново се върна на поста през ноември 2014 г. с идването на втория кабинет на Бойко Борисов.

В Държавния резерв се съхраняват задължителните запаси на държавата от горива, изисквани от Европейския съюз, химикали, основни храни, цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарства и друго медицинско оборудване и апаратури.

Това е една от непрозрачните структури в страната, като периодично около нея излизат скандални разкрития.

За последно името на отстранения шеф Станимир Пеев беше замесено в противоречия през 2018 година. Тогава "Офнюз" съобщи, че Агенцията по заетостта е сключила договор за невъоръжена охрана за 3 187 944 лв. с ДДС с "Мултифорс А.С" ЕООД. Управител на фирмата е Магдалена Пеева - съпруга на Станимир Пеев. Тогава се разбра, че фирмата "Мултифорс" през годините фирмата е получила над 27 млн. лв. обществени пари. Тя е сключвала договори за охранителни услуги с Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, НЕК, Софийската областна администрация, "Топлофикация София", Националния военноисторически музей, УНСС, и "Булгартрансгаз".

Преди да оглави Държавния резерв през 2009 г. Станимир Пеев беше кмет на столичния район "Панчарево". Той е син на Димитър Пеев, който дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново.

mediapool.bg