Кламер БГ - Новини: В 12 без 5: ЦИК реши 100% броене на разписките от машинния вот

В 12 без 5: ЦИК реши 100% броене на разписките от машинния вот

България

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 23:27ч.
В 12 без 5: ЦИК реши 100% броене на разписките от машинния вот

В 12 без 5: ЦИК реши 100% броене на разписките от машинния вот

Около час преди деня за размисъл, предшестваш изборите за президент и парламент в неделя, Централната избирателна комисия излезе с ново решение за стопроцентово преброяване на контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии в страната и в чужбина. То беше взето по предложение на заместник-председателя на комисията Емил Войнов, заради появилите се допълнителни машини на "Сиела Норма" и нагнетяване на общественото мнение, че това е подготовка за изборни измани.

След дълга и бурна дискусия предложението бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Двамата говорители на комисията - Росица Матева и Цветозар Томов, гласуваха против, защото не бе прието тяхното предложение ЦИК да брои всички разписките от гласуването. Според Томов преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

"Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма", и с оглед гарантиране доверието в изборния процес". Така аргументира предложението си Войнов.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", подкрепи го председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя посочи, че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

По думите й проблемът е "с вноса, доставката, наличието на тези допълнителни машини, за които от 3 ноември до момента ЦИК като орган, натоварен да отговаря за изборния процес и да гарантира неговото провеждане, не е получила в пълнота необходимата информация, а наличната такава определено е противоречива".

"Виновна за всичко това не е ЦИК, за генерирането на това напрежение е виновна "Сиела Норма", независимо как изпълнителният директор на фирмата приема това", посочи Нейкова.

Тя припомни, че по казуса ЦИК е изпратила сигнали до МВР, ДАНС, главния прокурор, но все още яснота за доставката на тези допълнителни машини няма.

Предишното решение на ЦИК бе за 30 процента контролно броене на разписките от машините с секционните комисии, след като Върховният административен съд се произнесе срещу предходното решение за пълно броене.

mediapool.bg