Кламер БГ - Новини: ВМРО внесе сигнал до ЦИК срещу ДПС за изборите в Турция

ВМРО внесе сигнал до ЦИК срещу ДПС за изборите в Турция

България

|
Съб, 13 Ноем 2021г. 17:47ч.
ВМРО внесе сигнал до ЦИК срещу ДПС за изборите в Турция

Снимката е архивна

Карлос Контрера от ВМРО внесе сигнал до ЦИК за неправомерната агитация в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДПС в Турция.

Конкретният повод за сигнала е че националните турски медии водят открита агитация в полза на Карадайъ и ДПС. Призовават се изселническите организации да отидат да гласуват, като заведат и младите. Става въпрос за над 300 000 души, които имат турско и българско гражданство.

В петък изселническите организацииа са направили агитационен клип на турски език, който разяснява как се гласува на машината и как да се гласува конкретно за кандидатите на ДПС. Това ще изкриви изборния резултат. Не е ясно как ЦИК ще контролира дали се спазват правилата в секциите на територията на Турция – дали няма агитация в изборния ден и дали не се указва как да гласуват именно за ДПС, смята Контрера.

Той

се притеснява, че за пореден път ще има подмяна на вота и то от хора, които нито могат да пишат, нито могат да четат на български език.

В Деня на размисъл в квартал "Авджълар" в Истанбул е обикалял микробус, който с високоговорител призовава българските турци да излязат в неделя и да упражнят демократичното си право на глас, предаде БНР.

На много места в Истанбул агитационните плакати не бяха премахнати и се сваляха в последния момент. Масово те са били на турски език.

През цялата кампания местните дружества изпращат есемеси с призив към турците с български паспорти да гласуват с определен номер на бюлетината, посочва БНР.

mediapool.bg