Кламер БГ - Новини: Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

България

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 19:22ч.
Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

Зеленият мигащ светофар ще остане, като за целта ще бъде променена наредбата, която регламентира този режим на работа. Това е обещала министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова на среща с бившите депутати Мартин Димитров и адвокат Петър Славов.

"Категорично сме "за" да продължи да работи "зеленият мигащ светофар" и ще предприемем действия за промяна в Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим обществения интерес по законен начин", е заявила министър Комитова, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

МРРБ не е предприемало никакви стъпки за спиране или ограничаване на използването на т.нар.“мигащ зелен светофар“.

В началото на месеца от Столична община започна спиране на този вид сигнализация, заради подадена жалба от българин до европейската прокуратура и липсата на законова регламентация.

Проверката на МРРБ по случая

Проверка на МРРБ по случая показва, че през 2017 г. от Столична община са направени предложения за изменения и допълнения на Закона за движение по пътищата и Наредба 17.

Те са разгледани от междуведомствена работна група, създадена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В състава й са участвали представители на МВР, министерствата на транспорта, на регионалното развитие, пътната агенция, браншова асоциация "Пътна безопасност", браншова камара "Пътища" и Националното сдружение на общините.

По предложенията на Столична община от междуведомствената работна група допълнително са разгледани:

- предоставеното становище на МВнР и Решение № 12709 от 2012 г. на ВАС;

- постъпилото становище от дирекция "Правна" към МРРБ, относно установените правни противоречия между предложението на Столична община и Конвенцията, Закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане.

По повод предложенията на Столична община на 20 септември 2017 г. е изпратено писмо от тогавашния заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В него се казва, че съгласно ангажиментите на България, като държава, ратифицирала Конвенцията за пътните знаци и сигнали от 1968 г., е задължена да спазва международно-правните норми и съгласно чл. 23 от Конвенцията е налице уредба само по отношение на червен и жълт мигащ светлинен сигнал за регулиране на трафика на превозните средства, като предвижда зелен мигащ сигнал само за пешеходците.

В писмото заместник-министър Крумова информира, че предвид предстоящото разработване на проект на Закон за движение по пътищата, както и възможното отменяне на Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата следва да се изчака с изменението на разпоредбата на чл.39 от Наредба 17, отнасяща се за "мигащия зелен светофар".

МРРБ ще направи официално запитване до кмета Йорданка Фандъкова, каква е причината за предприетите действия от Столична община за премахване на т.нар. „мигащ зелен светофар“. Логичен е въпросът, как са работили устройствата от 2017-та година насам и какъв е конкретният повод за спирането им към днешна дата, още повече, че за въвеждането им са инвестирани много средства през последните години, се казва в съобщението на МРРБ.

Становището на Столична община

Столичната община започна поетапно да премахва функцията "мигащ зелен сигнал" в края на времетраенето на зеления сигнал за транспортните направления поради подадена жалба от български гражданин до европейската прокуратура и липсата на нормативна регулация на такъв тип функция към момента, съобщиха от общинатав началото на ноември.

През последните години Столичната община многократно предлага и излага мотиви на Министерство на регионалното развитие и благоустройството относно необходимостта от промяна на законодателството и наредбата, регламентираща функционалностите на средствата за светлинно регулиране на движението.

Експерименталното въвеждане на функцията "мигащ зелен сигнал" на територията на Столична община показва значително намаление на настъпили катастрофи в резултат на наличието на тази функция, посочват от общината.

Въпреки предоставената официална статистика за пътно-транспортни произшествия на годишна база на ключови кръстовища в града преди и след използването на функцията "мигащ зелен сигнал", от която е видно значително намаление на катастрофите в следствие на използването й, както и получените положителни и подкрепящи въвеждането на регулация относно "мигащ зелен сигнал" за транспортните потоци становища от МВР и Министерство на транспорта, информационните системи и съобщенията, към момента не са налице предприети действия от страна на МРРБ за изменение на наредба 17 от 23 юли 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и действия по иницииране на промяна в действащата нормативна уредб, се казва в съобщението на Столична община.

От там посочиха, че Столичната община отново е входирала искане в МРРБ за въвеждането на промени в наредба номер 17 от 23 юли 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и нормативната уредба на България, с цел разрешаване използването на функция "мигащ зелен сигнал".

mediapool.bg