Кламер БГ - Новини: Бивш зам.-кмет на София е невинен за ремонта на "Графа"

Бивш зам.-кмет на София е невинен за ремонта на "Графа"

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 17:14ч.
Бивш зам.-кмет на София е невинен за ремонта на "Графа"

Бившият столичен зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев бе оправдан по обвинението за длъжностно престъпление заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той стана клиент на прокуратурата, след като държавното обвинение реши, че неправомерно е подписал допълнителни договори за ремонта на трамвайната линия.

Скандалният ремонт на "Графа" ще бъде запомнен с некачествено изпълнение, скъпи пейки и т.нар. "перки", които трябваше да ограничат пешеходното движение от трамвайното. Въпреки че бяха изключително грозни, общината отказваше да ги подмени дълго време. "Перките" бяха премахнати едва след няколко инцидента с паднали и пострадали хора и след като ядосан гражданин изкърти една от тях. На мястото им бяха поставени ограничителни колчета – боларди.

Обвинението на Крусев обаче бе свързано с виброизолационна подложка на трамвайната линия. При започване на ремонта общината уверяваше, че с подмяната й ще се намалят и шумът и вибрациите от градския транспорт. Впоследствие се оказа, че материалът на пдложката бил подменен. Избран е този, предлаган от фирма, която не печели конкурса за ремонта.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че с действията си Крусев е ощетил общината с около 5 млн. лв. След внасяне на обвинителния акт щетата бе намалена до 919 хил. лв.

"Според мен в хода на делото се установиха факти, които доказаха, че проблеми има, но те са при проектантите, а не в ръководството на този проект от страна на Столична община", заяви Крусев след произнасяне на присъдата и нарече решението справедливо.

Той продължава да твърди, че промяната при ремонта се е наложила, защото при изпълнение на първоначалния проект е щяло да се стигне до сериозен проблем при движението на трамваите.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. Мотиви за него все още няма.

mediapool.bg