Кламер БГ - Новини: В Банкя и още 7 квартала ще изграждат канализация за 113 млн. лв.

В Банкя и още 7 квартала ще изграждат канализация за 113 млн. лв.

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 17:45ч.
В Банкя и още 7 квартала ще изграждат канализация за 113 млн. лв.

Столична община стартира изграждане на канализация в 8 софийски квартала по европроект за 113 млн. лв. Това са кв. "Кръстова вада – изток", кв. "Симеоново", кв. "Драгалевци", кв. "Обеля", кв. "Бенковски", кв. "Суходол", гр. Нови Искър. И район Банкя, за който се конкретизира, че дейностите ще обхванат кв. "Градоман", "Михайлово", "Вердикал" и с. Иваняне. Новината съобщи във вторник зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

В рамките на проекта ще бъдат изградени над 113 хиляди линейни метра битова, дъждовна и смесена канализационна мрежа, както и прилежащите към тях ВиК клонове. Предвижда се и възстановяване на настилката след полагане на канализационните тръби.

Общата стойност на инвестицията е 113 млн. лв., за които Столична община кандидатства за финансиране от оперативна програма "Околна среда".

Обектите са част от първия етап на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за изграждане на канализация, за реализиране на проект "Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община", по оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.", съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Обявленията за поръчките трябва да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС тази седмица, а срокът за подаване на оферти по обявените процедури за избор на изпълнител е 2 юни 2021 г.

Както Mediapool писа Френско-българското обединение "Монисад Банкя" строи ВиК мрежата на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и в село Иваняне за над 56 млн. лв. без ДДС.

Първата копка на обекта ще бъде направена в събота, съобщиха от пиар агенцията обслужваща изпълнението на водния проект "Апра".

Изграждането на ВиК мрежата на Банкя се финансира със средства по оперативна програма "Околна среда". Проектът е на стойност 61 млн. лв.

mediapool.bg