Кламер БГ - Новини: Партията на Слави иска да отнеме Бюрото по защита от Гешев

Партията на Слави иска да отнеме Бюрото по защита от Гешев

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 17:52ч.
Партията на Слави иска да отнеме Бюрото по защита от Гешев

"Има такъв народ" внесе предложение за отнемане на Бюрото по защита от главния прокурор и преместването на структурата в Министерство на правосъдието, където да функционира като самостоятелен специализиран орган.

Партията на Слави Трифонов казва, че Бюрото има нужда да се фокусира върху основната си дейност - осигуряване на защита на застрашени свидетели и магистрати. Според законопроекта на ИТН отнемането на звеното от властта на главния прокурор ще подобри възможностите за отчетност, което "е в интерес на цялото общество".

В мотивите на ИТН е записано, че в ръцете на главния прокурор са съсредоточени всички основни функции по ръководство и контрол на Бюрото по защита. Така се надхвърлени конституционните правомощия на самия главен прокурор .

"Осигуряването на защита на лица, застрашени от наказателна във връзка с наказателно производство, не е сред конституционно определените на съдебната власт, нито - в частност на тези на прокурора", се казва в мотивите на ИТН.

Партията допълва, че има проблем с търсенето на отговорност от служители на Бюрото по защита, защото главният прокурор не носи политическа отговорност пред Народното събрание. Депутатите от ИТН предлагат директорът на Бюрото да се назначава от министъра на правосъдието.

Преди месец президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законността на Бюрото по защита към главния прокурор.

Въпросната структура се утвърди като ударната бригада на Гешев и нашумя с участието си в редица показни арести, включително с нахлуването в президентството през лятото на миналата година.

Акцията на Бюрото на "Дондуков 1" бе сред причините за масовите граждански протести с искането на оставката на главния прокурор и правителството, наред със саморазправата с Христо Иванов на плажа край сарая на Доган.

Президентът атакува Бюрото за защита заради неговите полицейските правомощия да арестува хора, което е конституционно правомощие на изпълнителната власт. И докато Бюрото по защита има право принудително да задържа хора, то не подлежи на никакъв граждански или политически контрол, какъвто може да бъде оказван върху МВР.

"Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия", се казва в позицията на държавния глава до КС.

Под властта на Гешев Бюрото по защита е нещо като преторианска гвардия, която работи при пълна финансова секретност. Институцията представя веднъж на шест месеца отчет за свършеното пред ВСС. Този отчет не се публикува никъде, а и да се публикува, в него няма финансова информация.

Бюрото по защита отказва да предостави информация дори за броя на охраняваните лица с аргумент, че става дума за държавна тайна. На Mediapool бе отказана информация за броя на акциите по задържане на заподозрени, в които са участвали служителите на Бюрото за последните пет години. Това бе ясен знак за нежеланието на главния прокурор да разкрие финансови подробности за дейността на любимото отроче, което бе използвано често през миналата година при засилването на показната репресия в държавата.

mediapool.bg