Кламер БГ - Новини: В МВР заваляха оставки, министърът отрича да има чистка

В МВР заваляха оставки, министърът отрича да има чистка

България

|
Пет, 11 Авг 2023г. 14:09ч.
В МВР заваляха оставки, министърът отрича да има чистка

Калин Стоянов в Пловдив. Снимка: БГНЕС

Ден след като се разбра, че областни полицейски шефове са били "помолени" да напуснат постовете си в МВР заваляха оставки. Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че не се провежда чистка, а просто назначава хора, на които има доверие.

В петък се разбра, че с постовете си се разделят няколко областни директори, сред които Калоян Калоянов (Бургас) и Георги Кандев (Благоевград). Нов началник има и пловдвиската полиция. На поста застава Георги Чергов.

"Аз взех решение да напусна след проведения разговор с ръководството на МВР. За съжаление в него не бе спомената нито една дума по отношение на резултати, постижения, успехи и неуспехи. За останалата част – не бих желал да влизам в конкретика", коментира пред "Флагман" Калоянов. Освен началническия пост той напуска и системата на МВР.

"Не чувствам лична обида, но мога да изразя мнение, че беше обида за колегите, мнението, че в бургаската дирекция смяната е продиктувана от резултатите. Твърдения за слаби резултати са по-скоро обидни за служителите, които полагат огромни усилия, ежечасово и всекидневно", заяви още той.

Аз кадрувам

"В МВР кадрува само и единствено министърът на вътрешните работи", заяви Стоянов в Пловдив, където отиде, за да представи Чергов.

Изборът не е случаен – пловдивската дирекция остана без началник след убийството на Димитър Малинов в Цалапица и последвалите протести заради забавеното разследване на престъплението. Стоянов коментира, че се надява напрежението да бъде потушено, а първата задача на новия директор е да не се допускат подобни престъпления.

По повод смените Стоянов заяви, че имал пълните правомощия да подбере екипа, с който ще работи. Ден по-рано същото заяви и премиерът Николай Денков.

Заради изборите

В МВР върви чистка, а целта е "нашата полиция" да организира предстоящите местни избори, заяви часове по-рано преди бТВ бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Знам, че с част от директорите е разговаряно и изрично им е казано, че няма никакви претенции по отношение на професионалните им качества, но причините за смяната им били политически. Когато по политически причини се сменят хора, които си вършат работата, възниква въпросът "Защо?", каза Демерджиев.

Той прогнозира, че до изборите в края на октомври ще бъдат сменени всички 28 областни началници. В момента се привикват хората, назначени за директори от двете служебни правителства на президента Румен Радев.

Демерджиев заяви още, че рокадите не се рпавили от вътрешния министър Калин Стоянов. Ставало дума за хора, свързани с ГЕРБ, които кадруват в силовото ведомство.

"Случаят цели да обслужи не само коалицията ПП-ДБ, а цялата сглобка и очевидно има разпределение в тази сглобка за влияние в различни министерства", каза той.

mediapool.bg