Кламер БГ - Новини: Бивш външен министър е оправдан, прокуратурата се отказа от обвиненията

Бивш външен министър е оправдан, прокуратурата се отказа от обвиненията

България

|
Пон, 20 Апр 2020г. 17:37ч.
Бивш външен министър е оправдан, прокуратурата се отказа от обвиненията

Бившият външен министър Даниел Митов и неговият заместник Христо Ангеличин бяха окончателно оправдани от съда по обвиненията за използване на услугите на туроператорска фирма. Прокуратурата е признала провала на делото пред Върховния касационен съд (ВКС), като се е отказала да поддържа обвиненията срещу двамата, съобщи lex.bg.

Върховният съд приема, че Митов и Ангеличин са били оправдани правилно от втората инстанция.

В решението на ВКС се казва, че бившият външен министър не може да носи отговорност за злоупотреба с доверие, а само по първоначалното обвинение за престъпление по служба. Съдиите обясняват, че разпоредбата от Наказателния кодекс, по което е обвинен Митов, защитава отношения между субекти от частния сектор.

Съдът подчертава още, че прокуратурата е игнорирала факта, че фирмата, с която МВнР е имала договор за билети, не го изпълнявала съвестно. Затова се стигнало до връщане на парите и търсене на друг вариант.

Прокуратурата съдеше Митов и Ангеличин за техни действия отпреди 4 години. Държавното обвинение твърдеше, че външно министерство не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение със земеделското министерство, за да ползва услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси", с която редовен договор имало само Министерството на земеделието.

Фирмата е осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки служебни пътувания. Външно министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. Фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Митов първоначално беше обвинен в престъпление по служба, но след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие. Заместникът му Ангеличин беше привлечен като обвиняем за безстопанственост.

Христо Ангеличин беше обвинен в безстопанственост и заради купуването на телефонни централи от фирма "Балкантел", без да е проведена обществена поръчка. Преди една година апелативният спецсъд го оправда напълно, след като преди това на първа инстанция беше осъден условно на 2 години затвор.

mediapool.bg