Кламер БГ - Новини: Независима експертиза на запис от „Яневагейт“ не откри манипулации на съдържанието

Независима експертиза на запис от „Яневагейт“ не откри манипулации на съдържанието

Биволъ

|
Четв, 21 Ян 2016г. 09:49ч.
Независима експертиза на запис от „Яневагейт“ не откри манипулации на съдържанието

Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа – до това заключение стига експертът Иван Сипаров от ирландската лаборатория „Акустек„, на която Биволъ възложи експертиза на най-дългия запис от поредицата „Яневагейт“. Експертизата е на 17 страници с 14 фигури и може да бъде свалена като PDF файл тук: Acustek-003-16.

Миналата седмица Висшия съдебен съвет прекрати проверката по случая „Яневагейт“ като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза било, че записите са „манипулирани“. Условното наклонение тук е задължително, тъй като не е известен нито експертът, стигнал до подобно заключение, нито някой е виждал съдържанието на неговия труд. Не е известно какво се има предвид под „манипулиране“ на записите и дали манипулациите се отнасят до съдържанието на звуковата информация или само до нейната форма – примерно презапис, нарязване на файловете, транскодиране и др..

За разлика от тази тайна експертиза, експертизата поръчаната от Биволъ е с ясен произход и автор. Тя е публична и е извършена от авторитетна лаборатория със световна репутация. В списъка на клиентите на „Акустек“ са Министерството на правосъдието на Ирландия, МО и МВР на Франция и научната полиция на Карабинерите в Италия. Услугите на лабораторията в областта на аудио идентификацията и аутентификацията са ползвани от румънската, полската, сръбската, мароканската, египетската, китайската и латвийската полиция. Експертизата е подписана от Иван Сипаров, магистър по физика от Университета в Санкт-Петербург. Той е автор на над 300 експертизи за идентификация на глас и 250 експертизи за автентичност. Свидетелствал е в съдебни процеси и като експерт на прокуратурата, и като експерт на защитата.

Основният въпрос, който Биволъ постави на експертите е относно това дали в записите се наблюдават следи от редатиране: премахване или вмъкване на аудио информация. Допълнително пожелахме ако е възможно да се установи с какво устройство са направени записите и потвърждава ли се наличието на периодични маркери. За експертиза предоставихме файловете, които са публично налични в платформата Balkanleaks във вида, в който са получени. Става дума за 8 аудио файла, като най-дългият от тях е 12 минути.

Средствата за експертизата бяха събрани с дарения от читателите на Биволъ. Те не стигаха за анализ на всички налични файлове от „Яневагейт“, ето защо избрахме да възложим анализ само на най-дългия файл, в който се съдържат някои от най-скандалните разкрития на Владимира Янева.

Двойна и тройна проверка

Паралелно с възлагането на експертизата срещу заплащане на „Акустек“ Биволъ установи контакт с други експерти със световна репутация в областта на съдебните експертизи на аудиозаписи (audio forensic). Учените, които се запознаха със записите и изказаха мнение про-боно са доктор Каталин Григорас, Директор на Национален център за медийна криминалистика в Денвър, Колорадо, САЩ и специалисти от отдела „Медийна дистрибуция и сигурност“ на Института Фраунхофер в Германия, които не пожелаха да бъдат цитирани с имената си.

Доктор Григорас, който е един от водещите специалисти по криминалистичен аудио анализ в света, не се ангажира със становище относно евентуално редактиране на съдържанието без да разполага с оригиналните записи и записващото устройство. Той смята, че записите са направени във формат WMA 128 kbps, вероятно от записващо устройство Olympus, след което са транскодирани (прекодирани), нещо което се твърди и в експертизата на „Акустек“. Той потвърди следите от периодични (повтарящи се) звукови маркери (beeps), но смята, че няма научен начин да се установи техния произход.

До подобен извод стигат и специалистите от Института Фраунхофер, имащ неоспорим световен авторитет в областта на аудио анализите. Достатъчно е да споменем, че именно там е създаден най-популярният формат за компресия на звук известен като MP3. Според тях записите първоначално са записани в компресиран формат, след което са транскодирани (като в един от тях се откриват и следи от кодек AAC), преди да бъдат декомпресирани в WAV формат – вида в който бяха получени от Биволъ.

Автоматизираният анализ на записите извършен със софтуерната платформа на Института Фраунхофер продължи два дни и не откри „следи от редакции“, но „не може да се изключи вероятността от редакции, които не могат да бъдат детектирани с известните методи“ – застраховат се учените в своята интерпретация на резултатите.

Биволъ ще възложи официален превод на експертизата на „Акустек“ и на кореспонденцията с доктор Каталин Григорас и Института Фраунхофер, след което ще предостави тези материали на прокуратурата за ползване по образуваната проверка на записите „Яневагейт“, която още не е приключила.

В случай, че проверката на прокуратурата бъде експресно „опраскана“ и приключена без да бъдат разгледани резултатите от нашата експертиза и мненията на авторитетни учени, ще подадем нов сигнал на базата на нови факти и данни за нарушения и престъпления, изнесени в записите, които са публикувани след образуването на проверката.

Припомняме, че съдържанието на разговорите в записите е напълно потвърдено от единия участник – Румяна Ченалова. Другият участник Владимира Янева не го отрича. Адв. Момчил Мондешки, който според Ченалова е третият участник в разговорите, не е коментирал разговорите до момента.

bivol.bg