Кламер БГ - Новини: Държавата нехае за пробив в информационната система на МС

Държавата нехае за пробив в информационната система на МС

Биволъ

|
Вт, 19 Ян 2016г. 09:28ч.
Държавата нехае за пробив в информационната система на МС

Вече месец държавните институции не обръщат внимание на пробив в информационната система на Министерски съвет, откъдето хакерите точат ЕГН, телефони и мейли на хора с високи позиции във властта, служители на европейските институции, висши служители на ДАНС и дори чужди посланици.

msleak4

msleak2

Биволъ получи и провери информацията още преди новогодишните празници и се обърна към съответните институции с информация къде и как е източена информацията и с препоръка как да бъде обезопасен сървърът.

msleak1

Месец по-късно няма никаква реакция, а сървърът на МС е все още уязвим.

Този теч за пореден път доказва, че държавата има сериозни проблеми с информационната сигурност и опазването на личната информация на гражданите. Преди няколко години бяха пуснати онлайн адресите на десетки хиляди граждани в чужбина. Комисията за защита на личните данни най-напред отказа да се занимава със случая, но след силен медиен натиск наложи глоба на МВнР.

Държавната информационна инфраструктура беше масивно атакувана с DDoS по време на изборите миналата година и се оказа неподготвена за този тип атаки.

Проверка в търсачката за обществени поръчки на Биволъ показва, че за последните 5 години министерствата са похарчили над 31 млн. лв за „софтуер„. За „хардуер“ са дадени над 21 млн. лв., а търсенето за „сървъри“ дава резултат над 8 млн. лв.

 

bivol.bg