Кламер БГ - Новини: Кукувци се събират на среща след четвърт век в „Яйцето”

Кукувци се събират на среща след четвърт век в „Яйцето”

Биволъ

|
Пет, 22 Ян 2016г. 13:30ч.
Кукувци се събират на среща след четвърт век в „Яйцето”

Канят всички, участвали в шоуто, на всенародни КУ-КУ тържества

Кукувци се събират на среща, за да отбележат 26 години от старта на легендарното студентско тв-предаване и да представят книгата „Ние сме КУ-КУ”, която съдържа спомените на 45 от тях. Защо отбелязват точно тази годишнина? Ами защото са КУ-КУ. И защото не са успели да издадат книгата за 25-тата. Затова пък сега, 26 години по-късно, те обещават всенародни КУ-КУ тържества, на които канят на чаша вино всички кукувци – и тези, които организационният комитет не е успял да открие и да включи в книгата.

Срещата ще се състои на 26 януари 2016 г. /вторник/ от 18 часа в клуб „Яйцето” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В емблематичния студентски клуб след четвърт век ще се видят създателите на предаването – редактори, сценаристи, оператори, режисьори, монтажисти, репортери и актьори, тогава все още студенти и ентусиасти. Поканени на купона са бивши и настоящи политици – Жорж Ганчев, Александър Йорданов, Соломон Паси, омбудсманът Мая Манолова, шефката на БНТ Вяра Анкова, проф. Юлиян Вучков и др.

Родено от обществената шизофрения, която преди четвърт век мислехме за нормално състояние, с младежка наивност в продължение на 4 години предаването не се отказа от намерението си чрез сатирата и шоуто да промени обществото. То се превърна в любимо на цял един народ. Критикува властта и политическата система и е наказано за това. Предрече „обезкръвяването на нацията”, но не посмя да пророкува, че след 26 години тук ще е още по-откачено.
В паметта на много българи все още е съхранен шокът от едно излъчване на предаването. Режисьорът Нидал Алгафари и водещата на броя Жени Костадинова дръзват да намекнат чрез националния ефир за евентуална авария в атомната централа Козлодуй. Зрителите са свикнали да четат между редовете и всички изпадат в паника. Населението е убедено, че АЕЦ-а е избухнал, в това вярват и представителите на чуждите телеграфни агенции и разпространяват сензацията. Скандалът е огромен, а създателите на КУ-КУ успяват да убедят аудиторията, че не трябва да вярва на всичко, което й се казва, и да докажат до колко държавата ни не е готова да се справи с евентуална атомна катастрофа.

Началото, през очите на онези, които тогава имаха смелостта да мислят и виждат различно, е събрано в книгата „Ние сме КУ-КУ”. Книгата е пълна с емоции, спомени, щуротии и забавления. В нея създателите на първото в света студентско тв- предаване изреждат доказателства защо да си ку-ку е титла. Книгата разкрива и неподозирани тайни от създаването на шоуто.
Всеки от основоположниците днес се е утвърдил в някаква област, като най-популярни остават актьорите – Васил Василев – Зуека, Влади Въргала, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Стефан Рядков и др.
Малцина знаят кой е извоювал старта на предаването и е дал първоначалната му концепция – Снежка Симеонова, която по онова време е абсолвентка по журналистика и стажува в екипа на Кеворк Кеворкян за „Всяка неделя”. Тя е първият отговорен редактор, а по-късно начело на екипа застава юристът Радомир Чолаков. По-късно Петър Курумбашев става продуцент, а през 1994 г. КУ-КУ е спряно.
Любопитно е, че сред репортерите на КУ-КУ са и утвърдения водещ на „Панорама” Бойко Василев, водещия на „Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев , Милен Цветков, продуцентът Евтим Милошев и др.
Почти половин година ентусиастите за срещата и книгата – Георги Крумов, Жени Костадинова и Мадлен Алгафари, събират текстовете и снимките за изданието. Слави Трифонов категорично отказва да се включи.
Съставител на книгата е Жоро Крумов, по чиято идея е и написването й. В екипа, работил по книгата, са още художникът Минко Маринов, редакторите Жени Костадинова и Мадлен Алгафари и редактора на издателството Стефка Иванова. В авторския колектив са и: Алберта АЛКАЛАЙ, Ани УЗУНОВА, Август ПОПОВ, Биляна ДИМОВА, Борислав ЗЮМБЮЛЕВ, Веска ЦВЕТАНОВА, Димитър-Мишо ЛАНДЖЕВ, Евтим МИЛОШЕВ, Емил СПАХИЙСКИ, Ивайло ВЪЛЧЕВ, Иван АНГЕЛОВ, Иван ТАТАРСКИ, Иво МИТЕВ, Иво ТОДОРОВ, Илиян ДЖЕВЕЛЕКОВ, Ицо КЪРПАТА, Любен ДИЛОВ-СИН, Мариян СТОЯДИНОВ, Маринела ЛИПЧЕВА-ВАЙС, Мартин ДИМИТРОВ, Матей КОНСТАНТИНОВ, Моника ПИСАНКЪНЕВА, Пламен ПАНЕВ, Радослав МАРКОВ, Росен ПЕТРОВ, Соня МОМЧИЛОВА, Сребрина ЙОРДАНОВА, Станислав ТЕРЗИЕВ, Стефка РАЙКОВА, Христиан НОЧЕВ, Юлиан КУШЕВ.
„До кукане и приятно четене”, пожелават авторите, а средствата от продажбата на книгата смятат да дарят за кауза, свързана с деца.

На 27 януари от 21.00 часа БНТ ще излъчи документалният филм на Радомир Чолаков „Ку-Ку началото”.

bivol.bg