Кламер БГ - Новини: Ако ВСС наистина разследваше „Яневагейт“…

Ако ВСС наистина разследваше „Яневагейт“…

Биволъ

|
Вт, 15 Дек 2015г. 16:01ч.
Ако ВСС наистина разследваше „Яневагейт“…

Проверката на етичната комисия на ВСС за „Яневагейт“ тече на тъмно, в закрити за обществеността заседания. Дотук научихме само, че комисията е питала Румяна Ченалова чие е кучето, което се чува на записите и кой е третият събеседник. Безспорно важни въпроси, но има и други, които няма как да разберем дали са били зададени.

Въпроси към Сотир Цацаров:

Имал ли е среща с Бойко Борисов вечерта на 11.02.2015 сряда и обсъждал ли е с него на тази среща аферата „Червеи“ и ролята на Владимира Янева в нея. Настоявал ли е Борисов да се повдигне обвинение срещу Янева?

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015, петък. Коментирал ли е с Янева производството по делото „Червеи“? Обещавал ли е на Янева, че ще гледа „да завоалира нещата“ така че ако има нарушение все едно Янева е „подведена“?

Присъствал ли е на неформална среща с членове на ВСС на 17.02.2015 привечер? Инструктирал ли е членовете на ВСС, че Янева трябва да бъде отстранена? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Звънял ли е на 18.02.2015, сряда, вечерта, на Владимира Янева от служебния си телефон? Казал ли е, че прокуратурата ще образува производство срещу Янева и ще внесе във ВСС искане за нейното отстраняване?

Въпроси към Георги Колев

Бил ли е поканен на среща със Сотир Цацаров на 17.02.2015 привечер? Кой го е поканил? Знае ли кой е присъствал на тази среща? Разговарял ли е с Янева на 18 и 19.02.2015 относно предстоящото й отстраняване от ВСС? „Сговарял“ ли е членове на ВСС на 19.02.2015 по време на заседанието за отстраняването на Янева?

Въпроси към Христо Динев

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015? Обсъждал ли е с нея следствени действия, които я касаят? Обсъждал ли е с нея процесуални действия на Апелативна прокуратура като изискване на документи от СГС.

Въпроси към Ясен Тодоров

Звънял ли е на Владимира Янева на 17.02.2015 вторник? Казвал ли е по телефона или на живо на Янева, че Бойко е пратил при него свой доверен човек, за да му каже да не я закачат?

Въпроси към Димитър Узунов

Имал ли е кореспонденция с премиера Борисов относно Владимира Янева? Предавал ли е съобщения от премиера за Янева по телефона или по Вайбър. Разговарял ли е с Милка Итова по случая с Янева?

Въпроси към Милка Итова

Разговаряла ли е с Димитър Узунов относно Янева в периода 13.02 – 17.02? Предавала ли е съдържанието на разговора на Владимира Янева?

Виждала ли се е с Теди Дренска след вторник 17.02.2015 и обсъждала ли е с нея среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров, на която Цацаров е дал инструктаж да се отстрани Янева? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Въпроси към Теди Дренска

Съобщавала ли е на Владимира Янева по телефона информация получена от Милка Итова за среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров на 17.02.2015, на която Цацаров е казал, че Янева трябва да бъде отстранена?

Както казва в записите Янева, цитирайки Сотир Цацаров: „Това е най-малкото, което може да се направи в тази ситуация“. Освен това трябва да се изискат разпечатки на телефони на замесените лица за периода 13-19 февруари 2015, разпечатки от Viber за акаунта на Янева за същия период, записи от камерите на Съдебната палата пред кабинета на главния прокурор за 13.02.2015, петък и разпечатка от телефонната централа на Съдебната палата за служебните номера на главния прокурор за 18.02.2015.

bivol.bg