Кламер БГ - Новини: „Дървената мафия“ потроши личната кола и служебния джип на Юсеин Шакиров

„Дървената мафия“ потроши личната кола и служебния джип на Юсеин Шакиров

Биволъ

|
Вт, 15 Дек 2015г. 16:01ч.
„Дървената мафия“ потроши личната кола и служебния джип на Юсеин Шакиров

Десислава Танева реши да „инвестира“ 1.2 млн.

лева за „ловен туризъм“ или по-скоро за комфорта на директорите на 4-те големи държавни горски предприятия. За далаверите на един от тях – Пейчо Върбанов, по-популярен с агентурния си прякор – агент „Гора“ сме писали много (виж тук и тук).

Няма да коментирам разкритието, че луксозните джипове се доставят на МЗХ от съученик на министър Танева. Парите, които държавата ще похарчи, инвестирайки в комфорта на директорите се равняват на… 4 годишни бюджета на всички национални и природни паркове в България. Сам по себе си, този факт не се нуждае от коментар.

Докато МЗХ пазарува третото свръхлуксозно возило на Пейчо Върбанов (предните две са Toyota Land Cruiser V8 за около 200 000 лева и WV Touareg), колата на легендарния горски Юсеин Шакиров е потрошена. Миналата седмица той е „предупреден“

чрез

посегателство върху личния му „Форд Фокус“. Автомобилът е бил оставен за ремонт пред сервиз в сливенския квартал „Клуцохор“. Една седмица автомонтьорите се трудили над колата, преди Шакиров да я открие с разбити стъкла, откъртени лайсни, изпонадрана и с избушени калници. На следващия ден горският констатирал, че и задните гуми на служебния му джип са срязани. Той пък се намирал на охраняем паркинг в кв. „Дружба“.

Пейчо Върбанов – Агент Гора, любимец на всяка власт

Изводът е прост. Който води на лов Първанов, Борисов и Местан получава нов луксозен джип. Който се бори с бракониерите намира потрошен и без това стария си личен автомобил. Паралелът е емблематичен и показва конкретните параметри на модела #КОЙ!

Пред Биволъ Шакиров разказа:

„Първо личната ми кола пострада. Аз не съм очаквал, че ще имат смелостта на охраняем паркинг да отидат и да срежат на служебната ми кола чисто нови гуми.

Биволъ: Има ли записи от охранителни камери?

ЮШ Не, на паркинга няма камера, а пред сервиза се виждат само силуети.

Биволъ: Имате ли подозрения кой стои зад тези действия?

ЮШ: Дървената мафия. Страшно много интереси нагазихме. Няма да цитирам имена, за да не ми заведат дела за клевета. Но днес например задържахме 42 кубика незаконна дървесина.

Биволъ: Преди време имахте инцидент в Бяла паланка?

ЮШ: Да, там не само доказахме, че карат дървесина без документи и марка, но и че извършват кражба. Фирмата е мощна в този район, на ДПС. След нас горският се опита да узакони тази дървесина, на корен, като я маркира след отрязването. Но ние бяхме включили зам. директора на горското и успяхме да предотвратим замитането на нередностите. Опитаха се да докажат, че дървесината не е незаконно отрязана, а само незаконно транспортирана. После горският служител излезе с версията, че някой му е откраднал марката за ден и я е върнал. Без да разбере.

Биволъ: А как се случи така, че се наложи да спирате камиони със стрелба там?

ЮШ

Получихме сигнал, че в Бяла паланка въпросната фирма си прави каквото поиска. Алармираха ни, че камионите й влизат в гората, но аз бях на 40 км. по баирите. Помолих колега от района да направи всичко възможно, за да спре колите с незаконната дървесина. Колегата спрял Камаз-а, но братът на областния координатор на ДПС в района и фирмаджията, който пък му е първи братовчед, дошли и му скочили на бой. Колегата извадил служебното оръжие и гръмнал във въздуха. Фирмаджията се уплашил и избягал. Когато дойдох на място се обадих на 112. Тези същите хора преди 4 години в Твърдица мен ме „уволняваха“. По-късно засякохме и втори Камаз, на същата фирма, открихме и къде са разтоварили трупите и ги задържахме. Това е материал за бичене. После отидохме в горския фонд и констатирахме, че са били отрязани незаконно.“

Юсеин Шакиров се превърна в емблема на борбата с дървената мафия. Той е горският, след чийто сигнал публикувахме разследването за незаконния добив на радиоактивни инертни материали от табаните на урановите рудници в Твърдица (виж тук). Шакиров и колегите му Георги Дончев и Илия Иков (виж повече за тях тук) са сред малцината служители в системата на горите, които открито се противопоставиха на директора на Югоизточното горско предприятие – Пейчо

Върбанов. Това е просто поредното посегателство срещу Шакиров, той и колегите му обаче са категорични, че акциите срещу бракониерите няма да спрат! Дори напротив.

bivol.bg