Кламер БГ - Новини: "Беше необходима война, за да обърнем внимание на Черноморския регион"

"Беше необходима война, за да обърнем внимание на Черноморския регион"

Свят

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 16:00ч.
"Беше необходима война, за да обърнем внимание на Черноморския регион"

Основните говорители на конференцията, посветена на сътрудничеството в Черноморския регион, Сн. Mediapool

"Бе необходима една значима война, за да обърнем нужното внимание на Черноморския регион. Черно море е много повече от стратегически регион, защото подсигурява силни позиции на държавите, които имат влияние в него", заяви президентът на Съвета за международни отношения на Турция (International Relations Council of Turkey) проф. Мустафа Айдън на конференция, посветена на сътрудничеството в сферата на сигурността в Черно море, провела се в Румънското посолство в София в петък.

Според проф. Айдън проблемите на Черноморския регион не се отнасят единствено до войната в Украйна, но и до множеството замразени конфликти в региона. Забелязва се повече съперничество, отколкото сътрудничество.

"Трябва да се мисли за региона и геоикономически, а не само геополитически. Сътрудничестовото трябва да бъде не само в областта за сигурността и отбраната, но икономическо и енергийно", допълни още той.

Мустафа Айдън каза, че Русия не може да се противопостави на силите на НАТО в региона затова тя използва други методи като дезинформация, хибридни атаки и енергийни манипулации.

"Важният въпрос е как може Русия да се интегрира обратно в регионза, защото нейната изолация би довела до повтаряне на сценария от Студената война", изтъкна той.

Председателят на Софийски форум за сигурност и бивш зам.- министър на отбрата Йордан Божилов отбеляза, че е много рисково и опасно партньорските и търговски отношения с Русия да се затоплят преди края на войната в Украйна.

"Страните от региона гледат към САЩ за решаване на заплахите в региона, но не обръщат внимание, че Съединените щати не са толкова заинтересовани от него. Балансът в региона се промени още след анексията на Крим, а за качествено сътрудничество трябва да се фокусираме върху всички държави в региона, а не само върху тези, които са членки на НАТО“, каза съветникът към Съвета за сигурност на Украйна Сергей Конопльов.

Участниците в конференцията обсъдиха ролята на сътрудничеството в областта на отбраната в региона, значението на НАТО за Черноморието, евентуалното бъдеще на Украйна в НАТО и Европейския съюз, подобряване на сътрудничеството и евентуалното бъдещо коорпериране с Руската федерация.

Конференцията "Укрепване на съвместната сигурност отвъд границите на НАТО/ЕС - перспективи за засилено регионално сътрудничество в областта на сигурността между черноморските крайбрежни държави" се проведе в петък в сградата на Румънското посолство в София.

Тя бе организирана от Румънското посолство в България, Софийски форум за сигурност и мозъчния тръст Global Focus Center в партньорство с Фондация „Фридрих Науман“. На събитието присъстваха посланици и представители на различни посолства, служители на Министерството на външните работи и редица експерти.

Конференицята беше открита от посланика на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску, директора на Global Focus Center г-жа Оана Попеску- Замфир, както и Адриан Матей от НАТО.

С кратки презентации се включиха бившия зам.-министър на отбрата Йордан Божилов и Алина Инайех от Global Focus Center, a основни говорители бяха Сергей Конопльов и Мустафа Айдън.

mediapool.bg