Кламер БГ - Новини: Ултралиберален икономист е избран за президент на Аржентина

Ултралиберален икономист е избран за президент на Аржентина

Свят

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 08:18ч.
Ултралиберален икономист е избран за президент на Аржентина

Хавиер Милей

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина. Той спечели вчерашния втори тур на президентските избори с 55.95% срещу своя съперник - министъра на икономиката Серхио Маса, който получи 44.04% от гласовете, съобщават световните агенции.

Няколко минути по-рано Маса призна поражението си и обяви пред своите симпатизанти, събрали се в неговия предизборен щаб в Буенос Айрес, че Милей "е президентът, когото мнозинството аржентинци са избрали за следващите 4 години".

Маса, който излезе начело на първия тур на 22 октомври, допълни, че се е обадил на Милей да го поздрави и да му пожелае късмет.

С победата на Милей страната ще се ориентира надясно на фона на недоволството от растящата инфлация и бедността. Инфлацията се покачи над 140 процента, а бедността се увеличи, докато Маса заемаше поста си.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза Асошиейтед прес.

Аржентина избра начело на страната да застане либертарианец с радикални възгледи за възстановяването на икономиката, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се рецесия и нарастваща бедност. Милей обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

"Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на истински работни места, несигурност, бедност и нищета", каза сле победата си Милей. "Проблеми, който могат да бъдат решени само ако възприемем отново идеите на свободата. Няма място за постепенност, няма място за половинчати мерки", предупреди той.

Милей ще встъпи в длъжност на 10 декември и ще замени на поста президента перонист Алберто Фернандес.

"Поздравявам аржентинския народ за победата на Хавиер Милей. Надеждата отново изгрява в Южна Америка", написа бившият бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро в социалните мрежи.

Съединените щати също поздравиха новоизбрания президент. Държавният секретар Антъни Блинкън приветства "високата избирателна активност и мирното протичане на вота". По думите му тези избори са свидетелство за силата на "аржентинските изборни и демократични институции".

В комюникето на Блинкън се казва още, че Съединените щати "очакват с нетърпение да работят с новоизбрания президент Милей и неговото правителство по общите приоритети".

mediapool.bg