Кламер БГ - Новини: Румъния купува системи за противовъздушна отбрана за близо 2 милиарда евро

Румъния купува системи за противовъздушна отбрана за близо 2 милиарда евро

Свят

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 11:04ч.
Румъния купува системи за противовъздушна отбрана за близо 2 милиарда евро

сн.: БГНЕС/ЕПА, архив

Румъния ще закупи системи за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег на действие (VSHORAD/SHORAD), като за тази цел националната компания Ромтехника обяви търг на стойност близо 2 милиарда евро, предаде БТА.

Търгът е за закупуване на шест интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още шест системи SHORAD и шест системи VSHORAD за сухопътните сили. Системите с малък и много малък обсег на действие допълват системата Пейтриът, предназначена за защита на далечни разстояния.

Обществената поръчка за общо 18-те системи за противовъздушна отбрана VSHORAD/SHORAD е обявена вчера от Ромтехника в Електронната система за обществени поръчки и е на стойност 9,48 милиарда леи (около 1,907 милиарда евро).

Договорът ще бъде присъден на базата на най-добро съотношение цена-качество, в което цената ще има 30-процентен дял, качеството - 50-процентен, а срокът на доставка - 20-процентен дял.

Краен срок за подаване на офертите е 8 януари 2024 г.

Търгът, обявен от Ромтехника, идва след като през пролетта министерството на отбраната поиска и получи одобрението на парламента за по-голяма програма за закупуване на интегрирана оръжейна система SHORAD-VSHORAD.

Програмата предвижда покупката на 16 интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още 9 оръжейни системи SHORAD и 16 оръжейни системи VSHORAD за сухопътните сили, заедно с логистична поддръжка и специфично оборудване за обучение и подготовка. Общата стойност на програмата се оценява на 4,2 милиарда евро.

mediapool.bg