Кламер БГ - Новини: Без стоп патрони. Полицаят, прострелял беглец, може да понесе "административна отговорност"

Без стоп патрони. Полицаят, прострелял беглец, може да понесе "административна отговорност"

България

|
Ср, 27 Септ 2023г. 16:15ч.
Без стоп патрони. Полицаят, прострелял беглец, може да понесе "административна отговорност"

Огледът на мястото на стрелбата. Снимка: БГНЕС

Полицаят, простреля смъртоносно 18-годишен младеж, може да понесе административна отговорност за това, че е ползвал лично оръжие. Това заяви пред бТВ вътрешният министър Калин Стоянов. Това е нарушение на инструкция на МВР. Освен това в личния му пистолет не е имало стоп патрони каквото задължение също имат полицаите.

Според Закона за МВР дисциплинарните наказания може да са мъмрене, писмено предупреждение, порицание, забрана за повишаване, предупреждение за уволнение и уволенение.

Извън това обаче ръководството на МВР смята, че извършени нарушения няма. И Стоянов, и главният секретар Живко Коцев заявиха, че полицаят е действал според разпоредбите.

Законът за МВР наистина дава право да се ползва оръжие, за да бъде спряно бягство на човек, за когото има данни, че извършил престъпление. То обаче е под условие – ако човекът не представлявал опасност за себе си или другиго.

Все пак е такъв моментът

В случая с убития Светльо Младенов МВР получава сигнал за грабеж на момиче, а след това и за кражба от бизнес център на бул. "Черни връх". С Младенов има още двама младежи – на 15 и 17 години, които са в ареста и са обвиняеми по три дела. Според полицията тримата са извършили серия грабежи, използвайки заплахи и метална палка. Казвали на нападнатите, че имат и други оръжия, твърди полицията.

Още по темата:

Младежите, участвали в гонка с полицията, са с трето обвинение за грабеж

Полицаят, стрелял по Младенов, го е предупредил преди това, каза още Стоянов. Освен това е имало данни, че извършил грабеж. Със сигурност полицаят не е искал да убива, каза още министърът. На въпрос защо е решил да стреля и е спрял да гони бягащия Стоянов каза:

"Защото все пак идва един момент, в който той има право да използва това оръжие. След като изпада хипотезата, че има право да използва оръжие, той го е направил".

По случая все още тече разследване и не е ясно дали на служителя ще бъдат повдигнати обвинения. От прокуратурата очертаха три възможни хипотези – превишаване пределите на неизбежната отбрана, убийство при професионална немарливост или убийство с евентуален умисъл. Умишлено престъпление е изключено.

Взаимно се изключват

Твърденията на министъра, че полицаят хем е действал правомерно, хем е нарушил инструкция на МВР, се изключват взаимно. Това написа във фейсбук бившият зам.-министър на правосъдието, на вътрешните работи и прокурор Андрей Янкулов. В момента той е част от организацията "Антикорупционен фонд".

"Че действията на полицая срещат обществена подкрепа и подкрепата на другите служители на МВР е нещо съвсем обичайно за такива случаи, но ръководството не е там да се харесва на хората и служителите, а да управлява в обществен интерес, ако трябва и с непопулярни решения. В случая, в резултат на такива изказвания излиза, че притеснителните обстоятелства около казуса се увеличават, а не намаляват", написа той.

mediapool.bg