Кламер БГ - Новини: Без напредък. Захариева: ЕС не работи като Югославия

Без напредък. Захариева: ЕС не работи като Югославия

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 14:43ч.
Без напредък. Захариева: ЕС не работи като Югославия

Няма данни за какъвто и да е напредък в отношенията между България и Северна Македония и след срещата между външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Буяр Османи в София.

"ЕС не работи като Югославия. Няма кой да ни окаже натиск", каза Захариева пред бТВ в четвъртък.

Тя каза, че Скопие продължава да има идеята, че българската позиция може да се промени под чуждо влияние, но това няма как да стане.

"При определени условия"

По време на срещата в сряда вечерта Захариева е потвърдила "принципната подкрепа на България за европейската интеграция на нашата югозападна съседка при изпълнение на съответните условия".

Основната идея на разговорите е да се обсъди свикването на междуправителствената конференция, която е планирана в неработещия договор за добросъседство от 2017 година.

На тази среща трябва да се приеме отчет за свършеното от историческата комисия и да се изготви план за действие.

Въпреки че Скопие твърди, че планът е съгласуван от 99%, от българска страна не идват подобни сигнали. Засега няма яснота кога ще се проведе въпросната среща.

"Отстъпление"

Захариева съобщи, че съвместната комисия, която трябва да изчисти двустранните въпроси не само не постига напредък, но има и отстъпление.

В същото време тя каза, че е много важно да продължават преговорите.

Македонски дипломати обаче вече многократно обясняват, че след смяната на правителството у нас е възможен бърз пробив. Политиката за твърдо отношение към Скопие обаче се подкрепя от почти всички партии у нас. Тя се ползва и с около 80% подкрепа сред гражданите, така че е малко вероятно да се постигне пробив без отстъпки от македонска страна.

Захариева от своя страна коментира, че не е забелязала Скопие да очаква смяна на правителството.

mediapool.bg