Кламер БГ - Новини: Най-много заявления за гласуване в чужбина има от Турция

Най-много заявления за гласуване в чужбина има от Турция

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 16:01ч.
Най-много заявления за гласуване в чужбина има от Турция

Засега са подадени 48 477 заявления за гласуване от чужбина на предстоящите на 4 април парламентарни избори. Едва 727 от тях са подадени на хартиен носител, а останалите - по електронен път.

По данни на ЦИК най-много заявления са подадени от Турция - 10 000, следвана от Великобритания с 9300, Германия с 6800, Испания с 4400, САЩ с 3070 и др.

Заявления за гласуване зад граница могат да се подават до 9 март.

За сравнение на парламентарните избори през 2017 година са били подадени общо около 45 000 заявления.

23 партии и 8 коалиции са регистрирани окончателно за изборите. Сред подалите документи има 6 отказа, а други две формации са заличени по-късно. БДС "Радикали" и Радикал-демократическата партия пък са се присъединили към коалицията между НФСБ и "Воля".

Жребият за поредността на партиите и коалициите в бюлетината ще бъде изтеглен на 2 март. Заради пандемията обаче той няма да протече по обичайния начин. Присъствието на медии и на представители на партии и коалиции ще бъде ограничено, но ще се излъчва на живо във Фейсбук и по БНТ2. На жребия партиите ще могат да изпратят по един свои представител, а коалициите - по двама.

По данни на ГРАО с право на глас в страната са 6 732 316 души, но това е предварителен списък, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Не ясно колко души, които ще участват в СИК и в РИК, са ваксинирани, но процесът продължава, каза Таня Цанева.

Машините за гласуване, които вече са доставени в страната, са 6976. Пет от тях са предадени за сертифициране. Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на устройствата с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация.

mediapool.bg