Кламер БГ - Новини: Окончателно: Достъпът до БТА става безплатен

Окончателно: Достъпът до БТА става безплатен

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 15:29ч.
Окончателно: Достъпът до БТА става безплатен

Без дебати депутатите приеха окончателно законодателни промени, които предвиждат до една година Българската телеграфна агенция (БТА) да осигурява свободен и безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти.

Промените в Закона за БТА бяха внесени от ГЕРБ, но бяха изготвени от новия генерален директор на агенцията Кирил Вълчев. Измененията бяха приети изключително бързо – текстовете бяха внесени в деловодството на парламента миналата седмица, след това минаха през ресорната парламентарна комисия, а в четвъртък бяха приети на две четения в рамките на едно заседание.

Вълчев се обяви за безплатен достъп до БТА още докато беше кандидат за поста на генерален директор на медията. Това стана по време на изслушването му пред ресорната комисия. Вълчев, който бе номиниран за поста от ГЕРБ, призова депутатите да не гласуват за него, ако не са съгласни с идеята му.

Управляващите обаче приеха предложението. Към момента институциите, посолствата, медиите, организациите и гражданите плащат, за да имат достъп до информацията на БТА. С промените в закона достъпът до съдържанието на агенцията става безплатен.

Предвидени са четири изключения от свободния достъп – за продукти, които съдържат произведения, обект на защитени права на трети лица; за специализирани информационни продукти, изготвени по възлагане; за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор; за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на агенцията.

БТА ще продължи отразява безвъзмездно актове и обръщения на президента и на вицепрезидента на България, на председателя на парламента, на премиера, председателите на Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор. Проектът обаче добавя още няколко категории към тези, чиито съобщения ще бъдат разпространявани безвъзмездно от БТА. В момента например агенцията трябва да отразява актове и обръщения само на председателите на парламентарни групи, сега такова право ще имат всички 240 народни представители, както и политическите партии.

Генералният директор на БТА ще има и нови функции. Законопроектът предвижда той да определя формата и другите изисквания към актовете и съобщенията, които БТА разпространява свободно и безвъзмездно, да утвърждава Етичен кодекс на БТА, както и да определя сроковете за архивиране на информационните продукти, за които не е задължена да осигурява свободен безвъзмезден достъп.

В срок до една година от влизането в сила на промените генералният директор ще трябва да утвърди Етичен кодекс на медията.

Към поправките са представени и финансови разчети. Според тях общият допълнителен трансфер от държавния бюджет за БТА трябва да бъде около 3 млн. лв. за 2021 г., за да може медията да обезпечи безвъзмездното разпространение на информация.

mediapool.bg