Кламер БГ - Новини: Бедствено положение в Смолянско заради тежката зимна обстановка

Бедствено положение в Смолянско заради тежката зимна обстановка

България

|
Съб, 26 Ян 2019г. 14:47ч.
Бедствено положение в Смолянско заради тежката зимна обстановка

Тежка е зимната обстановка в Родопите – закъсали автомобили, затворени пътища, селища без ток и вода. В област Смолян е обявено бедствено положение. Селищата в две общини – Борино и Доспат са без ток. Елктрозахранване няма и в 11 села в област Пазарджик.

В област Смолян са затворени изцяло за движение са два от трите прохода - Пампорово и Превала. Целият трафик е концентриран през Рожен,но там има обилен снеговалеж. Движението е разрешено само за леки автомобили с вериги, каза областният управител Недялко Славов.

В момента основните усилия са насочени за отваряне на пътя през Пампорово. Ситуацията е доста тежка, снегът е повече от един метър. Предполагам, че в рамките на няколко часа пътят ще бъде отворен, каза главен комисар Никола Николов, шеф на пожарната, който е на място. По думите му има няколко автомобила, включително и тежкотоварни, които трябва да се извлекат.

Към момента няма постъпила информация за опасни язовири и рязко повишаване на речните корита.

Без ток са всички селища в общините Борино и Доспат. Електроснабдителното дружество ЕВН е мобилизирало екипите си за възстановяване на тока.

Заради обилния снеговалеж има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета. Коритата на реките Арда и Върбица са пълни и водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в област Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 тона са запълнени.

Със закъснение ще бъде отворена и ски зоната над Банско. Проверяват се всички съоръжения, както и терените за паднали дървета. Обилният снеговалеж затруднява работата на машините за утъпкване на пистите. От дружеството информират, че в момента се почиства и пътя за планината и предупреждават скиорите и туристите да не предприемат рискови опити с автомобилите.

Електропровод е паднал на пътното платно в района на село Места по пътя Банско - Гоце Делчев. На място са екипи на полицията и на ЧЕЗ, които се опитват да отстранят тежката авария. Движението е силно затруднено и се извършва само в едната лента.

В родопската част на област Пазарджик 11 села са без ток. Причината са скъсани електропроводи.

С нарушено електро захранване са и части от Велинград, Батак и Сърница. Екипи отстраняват аварията, но поради трудно достъпния терен не може да се прогнозира кога токът ще бъде възстановен.

Във високите части снегът достига до 70 см, но поради високата влажност е мокър и тежък. Пътищата в родопската част са проходими при зимни условия.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 тира. "Снощи "Витиня" е бил затворен, шофьорите чакат с часове. Няма информация кога пътят ще бъде разчистен", коментира шофьорът на тежкотоварен автомобил Пламен Стаменов пред бТВ.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов каза, че е пуснато движението през "Витиня" и се очаква тежкотоварните автомобили да потеглят всеки момент.

"Пътищата от републиканската пътна мрежа, с изключение на Смолян, са проходими при зимни условия. Кризисният щаб заседава, взимат се всички мерки, допълнително сме вкарали през нощта техника и се очаква до няколко часа да се нормализира положението и в област Смолян", каза Атанасов пред бТВ.

mediapool.bg