Кламер БГ - Новини: Военни и снегорини продължават да разчистват пътищата в Смолянско

Военни и снегорини продължават да разчистват пътищата в Смолянско

България

|
Нед, 27 Ян 2019г. 11:44ч.
Военни и снегорини продължават да разчистват пътищата в Смолянско

Военнослужещи и пътните фирми продължават да се борят и в неделя за разчистването от снега на пътищата в Смолянско, където бедственото положение остава, но обстановката започва да се нормализира. Редица селища в Родопите още са без ток и се работи по възстановяването на електрозахранването. В региона има опасност от лавини.

Двадесет военни от 101-ви Алпийски полк с роторен снегорин и земекопна машина помагат на пътните фирми в разчистването на пътя от Смолян през прохода Превала, където снежната покривка е около 60 см и има множество паднали дървета. В акцията участват и екипи на Гражданска защита.

Проходите "Пампорово" и "Превала" остават все още са затворени за движение заради снегопочистване, но през "Пампорово" е въведена организация на контролирано пропускане на автомобили, информира областният управител на Смолян Недялко Славов. Пътят Стойките - Пампорово също е затворен. Преминаването през прохода "Рожен" е задължително с вериги, а товарните автомобили над 12 тона трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Работещите в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен са блокирани от снега и с помощта на специализиран екип ще бъдат извозени до домовете си.

Десетки туристи и обслужващ персонал във вилно селище „Малина“ в курорта Пампорово късно в събота алармираха, че втори ден остават блокирани и не могат да се приберат по домовете си заради снежното бедствие, предаде БНР..

Населени места в общините Доспат и Борино остават без електроснабдяване, където екипи на ЕВН работят за възстановяването му с мобилни агрегати. По този начин е осигурено водоснабдяването. В град Доспат вече има ток. Тежко е положението в село Мугла, където четвърти ден хората са без хляб, без достъп до пътища и без ток

Продължават възстановителните дейности в община Баните. През нощта не са постъпвали сигнали за бедстващи хора и тежки инциденти.

По високите части на Смолянска област продължава да вали слаб снеговалеж, който вече достигна един метър и половина.

Падналият сняг доведе до свлачищни процеси в селата Малка Арда, Давидково, Вишнево и Баните.

Има застрашени къщи в с. Малка Арда, в Давидково са били евакуирани две жевни от къщите си, за да не пострадат от близкото свлачище. В с. Вишнево паднала подпорна стена е затрупала автомобил.

Обстановката в родопската част на Пазарджишка област се нормализира. Рано в неделя е възобновена работата по отстраняване на авариите в електропреносната мрежа в резултат от мокрия и тежък сняг. В засегнатите селища е осигурен ток с агрегати на ЕВН. Пътищата са проходими при зимни условия.

В сила остава ограничението да товарни автомобили по отсечките Батак-Доспат и Велинград-Сърница. Опасност от падащи камъни има по направленията Пещера-Батак и Белово-Юндола.

В осем общини от Благоевградска област в неделя все още има населени места без ток. Продължава работата по възстановяване на електричеството в селища от общините Разлог, Белица, Якоруда, Банско, Петрич, Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

От Столичната община предупреждават шофьорите, които днес тръгват с автомобилите си към Витоша, да носят вериги.

mediapool.bg