Кламер БГ - Новини: Бабикян: Търсим някакви гаранции - с мъжката дума и "ти си пич" не става

Бабикян: Търсим някакви гаранции - с мъжката дума и "ти си пич" не става

България

|
Пет, 06 Авг 2021г. 19:51ч.
Бабикян: Търсим някакви гаранции - с мъжката дума и "ти си пич" не става

Бабикян: Търсим някакви гаранции - с мъжката дума и

"Изправи се БГ! Ние идваме" има резерви към правителството, предложено от "Има такъв народ" и продължава да настоява за споразумение, ако партията на Слави Трифонов наистина иска подкрепа. Такива мнения изразиха депутати от "Изправи се БГ!" в петък вечерта, след като ИТН представи на президента структурата и състава на проектоправителството си. Гласуването в Народното събрание се очаква да е идната сряда.

"Демократична България" и "Изправи се БГ" ще кажат в началото на седмицата дали ще подкрепят кабинета на ИТН. Към момента изглежда, че БСП е готова да подкрепи, макар че също настоява за някакво споразумение. Партията на Слави Трифонов от самото начало предупреди, че ще прави еднопартийно правителство и няма да сключва коалиционно споразумение. Трите партии, с които разговаря, обаче настояват за някакъв писмен ангажимент. Доколкото става ясно, ИТН упорито се съпротивлява, тъй като споразумението трябва да бъде подписано от лидерите, а лидерът на ИТН Слави Трифонов не иска подписът му да стои под какъвто и да е ангажимент с други партии.

"ИТН не са длъжни да се съобразяват с нас, но ние как да се ангажираме в противен случай?" запита Араман Бабикян от ИБГНИ в петък пред бТВ.

По думите му трябва да има "лист хартия, върху който да сме разположили тези неща и и всеки да е застанал с авторитета си и да се е подписал", за да бъдат изпълнени договорените приоритети.

"Имаме желание да се реализира първият мандат, ако бяхме готови да подкрепим точно този кабинет с точно този състав, част от който научих преди малко, щяхме да сме го казали. Когато си партньор с някого, обсъждаш качествата в партньорски кръг, а не на мегдана", коментира Бабикян.

"Начинът не е мъжката дума"

На припомняне на водещата, че хората на Слави Трифонов многократно подчертаха, че споразумение и писмен документ няма да има, Бабикян отговори:

"Иначе какво се очаква от нас – да стиснем очи и да влезем в пещерата. Мисля, че трябва да се спазват елементарни изисквания в политиката, насложени в доста демократични страни. Търсим някакви гаранции. Това с мъжката дума и "ура, другари!" и "ти си пич" не е точно начинът, по който се сключват споразумения. Не коалиционни, а споразумения".

Преди ден депутатът от ИТН Станислав Балабанов подчерта, че "тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис" .

"Не можеш да смениш джипката с друга монотеистична власт"

Според Бабикян в сегашните разговори ИБГНИ няма шанс да обсъжда с ИТН "правиците и кривиците" в проектокабинета.

"Как в момента да ви отговоря дали подкрепям този кабинет, след като преди 3 минути разбрах името на правосъдния министър?", попита Бабикян.

По думите му конструирането на кабинета е доста фриволно: "Първо един кандидат за министър - председател, после друг, който не бил издигнат за министър-председател, сега трети. Това е сериозна работа и трябва да си дадем сметка, че е много добре да си нетрадиционен, но трябва да е ясно срещу коя система. Ако системата е "системата на джипката" – не може да я сменяш с друга монотеистична власт зад пердето или зад телефона".

Според него трябва да предложиш обратното – това, което хората искаха на площадите – повече демокрация, светлина, прозрачност, компетентност, по-малко крадене. "Не само програмата, а и лицата трябва да бъдат убедителни точно в това отношение. Не се получава", каза депутатът от ИБГНИ.

Той каза още, че има "успоредни удар" и срещу служебни министри, нанасяни както от ИТН, така и от ДПС и това прави странно впечатление.

"ИТН са се запънали на този кабинет"

"ИТН са се запънали на този състав на кабинет, на който те настояват от началото, продължават с тактиката да не се съобразяват с никого. А ние още в начало им казахме, че изпълнението на политиките зависи и от хората, които ще ги правят. Така че оставаме в същото състояние. Те си преценяват какви промени да направят, а ние ще решим дали да ги подкрепим", каза пред БНР друг от депутатите на ИБГНИ – Димитър Делчев.

По думите му ИТН избраха еднопартиен кабинет и те ще си носят отговорността, аз лично не виждам устойчивост в това, но те си решават, завърши още Делчев.

Той подчерта, че от ИТН са им представили проектокабинета "за сведение": "Ние не сме били питани за него, нито ние сме искали да даваме мнение. Както тогава, така и сега приемаме този кабинет за сведение".

mediapool.bg