Кламер БГ - Новини: БСП се регистрира и за президентския вот, но подкрепя Радев

БСП се регистрира и за президентския вот, но подкрепя Радев

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 13:38ч.
БСП се регистрира и за президентския вот, но подкрепя Радев

БСП се регистрира и за президентския вот, но подкрепя Радев

БСП се регистрира за участие не само в предстоящите парламентарни избори, но и за президентските, въпреки че подкрепя издигнатите за втори мандат от инициативен комитет Румен Радев и Илияна Йотова.

"Регистрирахме се и за двата вида избори - и за президентските, и за парламентарните", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Попитана дали това, че партията се регистрира и за президентския вот значи, че може да издигне кандидат, различен от Радев, тя отговори: "Вече имаме нашето решение, ние подкрепяме президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова, включихме се в инициативния комитет, така че този въпрос вече не стои. Участваме с подкрепа на двойка, искаме да имаме и регистрация. Това не пречи, не е въпросителна, която променя решението".

БСП има редица представители в инициативния комитет на Радев. Изпълнителното бюро на партията излъчи трима представители БСП в инициативния комитет - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Радослав Гайдарски. Освен тях има и лица от т. нар. вътрешна опозиция - евродепутатът Елена Йончева, бившите народни представители Весела Лечева и Дора Янкова, както и кметът на Перник Станислав Владимиров.

По повод парламентарните избори Нинова обяви, че в следващия парламент правителство без БСП няма да е възможно.

"Промяната ще стане, пет години я изстрадахме. Водихме последователни битки за промяната на стария модел", каза още тя.

По думите ѝ е важно след тези избори все пак да бъде съставено правителство. "Не можем и след тези избори отново да изпратим хората на нови избори", посочи Нинова.

На въпрос дали очаква "Продължаваме промяната" на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев да отнеме гласове от БСП, Нинова отговори, че най-важно е новата формация да обяви програмата си, за да могат и социалистите да определят своето отношение.

"Виждам, че някои други колеги тръгнаха на сляпо да заявяват подкрепа. Ние бихме искали да видим политики и, ако те съвпадат с нашите, разбира се, сме отворени за диалог с тях. Така че, ще разговаряме, ще работим с тях и с другите партии, на база на това кой поставя националния интерес и добруването на българския народ пред личния си интерес, постове и пари. Това ще ни е критерият", добави лидерът на БСП.

mediapool.bg