Кламер БГ - Новини: Цветан Цветанов и Петър Москов отиват на избори в коалиция НОД

Цветан Цветанов и Петър Москов отиват на избори в коалиция НОД

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 13:39ч.
Цветан Цветанов и Петър Москов отиват на избори в коалиция НОД

Петър Москов и Цветан Цветанов пред ЦИК, снимка БГНЕС

"Републиканци за България" на Цветан Цветанов и Петър Москов с неговата партия КОД ще се явят на изборите заедно под името "Национално обединение на десницата" - НОД.

В сряда те внесоха документи за регистрация в ЦИК за парламентарните и президентските избори. Петър Москов обяви, че коалицията ще издигне своя кандидат-президентска двойка.

"Целите ни за парламентарните избори е яснотата, че в следващия парламент трябва да има истинна, ценностно обоснована десница. Смисленото за обществото противопоставяне, смисленият за обществото избор, е между лявото и дясното", каза Петър Москов.

Москов беше част от ДСБ и като такъв бе избран за здравен министър в кабинета "Борисов 2". ДСБ напусна управляващата коалиция заради провала на съдебната реформа, но Москов реши да остане в правителството и членството в партията бе прекратено. След като напусна правителството той основа своята партия КОД.

Москов говори за "реална борба срещу олигархията", което ще се осъществява с българско законодателство по тип на закона "Магнитски".

"Възстановяване, връщане към корените на българската десница. Такава, каквато тя е унищожена от този преход, от който всички ние не сме доволни", каза лидерът на КОД.

"Това, което ние искаме да направим, и това което каза Петър, е да запазим истинската реална политическа координатна система – ляво, дясно и център. Размиването на тази политическа координатна система означава, че някой има някакви други задкулисни интереси, или концентриране на власт в една личност или в една институция. Искаме да възстановим парламентаризма. Това може да стане когато има диалог, когато има прагматизъм", допълни Цветан Цветанов.

Допреди две години Цветан Цветанов бе дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ, но напусна партията след избухването на сакндала "Апартаментгейт".

На последните парламентарни избори през юли партията на Москов се яви отново в коалиция под името "Национално обединение на десницата". Тогава той се обедини с партията на друг бивш министър от кабинета "Борисов 2" - БЗНС, оглавявана от бившия министър на отбраната Николай Ненчев. В старата коалиция НОД влизаха още БДФ на Жаклин Толева, която на евроизборите през 2019 година беше сред малките партии около ГЕРБ. В обединението тогава влизаше и "Средна европейска класа", която сега даде регистрацията си на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков за формацията им "Продължаваме промяната". През юли коалицията около КОД събра едва 0.29% или 7 872 гласа подкрепа. През април партията на Москов се яви самостоятелно на парламентарния вот, но подкрепата отново беше 0.29% (9 415 гласа).

Досега партията на Цветанов се явяваше самостоятелно на избори. На парламентарния вот през април взе 1.31% или 42 057 гласа, но през юли се стрина до 0.31% или 8 546 гласа.

mediapool.bg