Кламер БГ - Новини: Проходът на Републиката ще бъде затворен за автомобили през октомври

Проходът на Републиката ще бъде затворен за автомобили през октомври

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 14:29ч.
Проходът на Републиката ще бъде затворен за автомобили през октомври

Проходът на Републиката ще бъде затворен за автомобили през октомври

От 4-ти до 31 октомври се спира движението на всички автомобили през Прохода на Републиката (път II-55), съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Причината е ремонт на близо 22 км от пътя между Килифарево и Предела в област Велико Търново.

Целта е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, е посочено в съобщението.

Леките коли ще минават през прохода "Шипка", а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по пътя Шумен - Карнобат (проход "Ришки") и пътя Омуртаг - Котел (проход "Котленски").

Второкласният път е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП "Дунав мост 1" през Стара планина към ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Маказа".

Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката е интензивен целогодишно, което води до износване на пътната настилка, неравности и пропадания, е посочено в съобщението.

Извършваните през последните години текущи ремонти на трасето са с краткотраен резултат и това налага предприемане на настоящите строителни работи, се казва още в съобщението на АПИ.

Стойността на ремонтните дейности е 2.1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи са възложени на пътноподдържащата фирма "Пътни строежи-Велико Търново" АД, с която АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

mediapool.bg