Кламер БГ - Новини: БСП настоява парламентът да позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините

БСП настоява парламентът да позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините

България

|
Пет, 12 Фев 2021г. 18:02ч.
БСП настоява парламентът да позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините

БСП настоява парламентът веднага да разгледа предложението на социалистите за промяна в Изборния кодекс, което предвижда възможността да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Социалистите внесоха законопроекта си през януари, но вероятно няма да бъдат подложени на гласуване преди изтичането на мандата на сегашния парламент, защото това зависи от ресорната комисия и ръководството на парламента. Управляващите пък неколкократно дадоха да се разбере, че няма да правят промени в изборния закон преди парламентарния вот.

"Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден-днешен няма движение по него въпреки настояването ни. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е изключително важен", подчерта Нинова.

Проектът на БСП предвижда камерите в секциите да предават онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Освен това предлагат да се прави запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден.

"Всички знаете, през годините сме били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Tака че задачата ни става двойно по-важна - да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден", каза още Нинова

Извънпарламентарното обединение "Демократична България" също настоява за видеонаблюдение, но иска на застъпниците и наблюдателите да се даде право да излъчват на живо.

През януари социалистите започнаха разговори с партии и НПО-та за за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.

На въпрос дали са водени разговори с "Демократична България" и Мая Манолова, лидерът на БСП отговори: "Както обещахме, поканихме и "Демократична България", и Мая Манолова на среща. Имахме разговор с "Демократична България", на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш". С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея".

Думите на Нинова обаче бяха оспорени от "Демократична България". От обединението излязоха с позиция, от която се разбира, че няма да си сътрудничат с БСП:

"Получихме писмо от г-жа Нинова за среща по темата за честността на вота. Отклонихме поканата, като заявихме, че БСП трябва да си свърши работата по опазване на вота чрез своите представители в секционните комисии - нещо, което е тяхно задължение, и че техните застъпници могат да качват копия на протоколите на платформата "Ти броиш". Нещо, което може да направи всяка една партия и всяка НПО с наблюдатели. Винаги сме заявявали, че ще предоставим платформата на всички заинтересовани, за да улесним провеждането на независимо наблюдение на вота и за да популяризираме още повече битката за честни и свободни избори", посочиха от дясната коалиция.

mediapool.bg