Кламер БГ - Новини: Огромното мнозинство от българите не вярват, че изборите са честни

Огромното мнозинство от българите не вярват, че изборите са честни

България

|
Пет, 12 Фев 2021г. 18:56ч.
Огромното мнозинство от българите не вярват, че изборите са честни

Огромното мнозинство от българите не вярват, че изборите в страната са честни, нито че държавата се управлява според волята на народа. Това показват резултатите от глобалното проучване "Гласът на хората" (VOP), проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в края на 2020 г.

Проучването за състоянието на демокрацията по света покрива 44 държави и около 42 000 пълнолетни граждани. То е представително за около две трети от световното население.

Експертите от "Галъп" коментират, че свободни и честни избори, както и управлението по волята на народа, са двете предпоставки за силна демокрация. Българите, очевидно, не вярват, че в страната им съществуват тези две базови условия на представителната демокрация.

В световен план българите са сред тези, които вярват най-малко, че държавата им се управлява по волята на гражданите. Едва 19% от българите дават положителен отговор на този въпрос, а 74% от тях смятат, че държавата се управлява противно волята на гражданите. Любопитно е, че дори в държавата на наркокартелите – Колумбия, има повече хора, които вярват на управляващите си – 22%.

Най-малко вяра в политиците си имат други граждани на Балканите. Едва 8% от хората в Босна и Херцеговина вярват, че политиците им управляват страната по тяхната воля.

Изследването показва, че най-голяма вяра в делата на политиците имат в Азербайджан (84%), Индия (83%) и Гана (81%).

Сред регионите и големите нации, хората в Индия изглеждат най-уверени в състоянието на демокрацията в своята държава, сочат изводите на "Галъп". Тези нагласи са валидни за хората в Азия като цяло и са стабилни през годините. През 2014 г. Индия и останалите държави в Азия отново бяха на върховите места по отношение на удовлетвореността от демократичността на управлението.

Едва 37% от гражданите, живеещи в страни, припознати за демокрации, са съгласни, че в тяхната страна се управлява по волята на хората и изборите са честни. Всеки трети по света твърди, че нито едно от двете условия не е валидно за държавата, в която живее. Българите са в тази незавидна група.

По отношение на честността на изборите финландците почти единодушно се съгласяват, че изборите в страната им са свободни и честни – 94% от участвалите в проучването смятат така. Позитивните отговори са преобладаващи в Австрия (84%), Германия (82%) и Гана (82%).

Най-малко удовлетворени от честността и свободата на изборите в страната им са хората в Нигерия (16%), Ирак (14%) и Босна и Херцеговина (9%). В България само 22% от хората вярват, че изборите са честни, а 65% смятат, че са манипулирани. За сравнение, в Сърбия 46% от хората казват, че изборите са като цяло честни.

На ниво региони и големи нации, отново хората в Индия (80%) са най-съгласни с твърдението, че изборите им са свободни и честни.

Те са следвани от гражданите на западните части на ЕС (77%). Най-малко удовлетворени от избирателния процес са хората в Близкия Изток (35%), Русия (36%) и Африка (40%).

mediapool.bg