Кламер БГ - Новини: БСП: "Балкански поток" е ручейче, направо селска бара

БСП: "Балкански поток" е ручейче, направо селска бара

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 14:24ч.
БСП: "Балкански поток" е ручейче, направо селска бара

БСП отправи тежки критики срещу правителството на ГЕРБ, че не е изпълнило нито едно от предизборните си обещания в областта на енергетиката – пазарът все още не е либерализиран, нищо не е направено за собствения добив на природен газ, забавена е газовата свързаност със съседните държави, а "Балкански поток" не е газов поток, а ручейче, дори селска бара. Обвиненията са част от декларация на левицата, прочетена от депутата й Таско Ерменков от парламентарната трибуна в сряда. Народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, който е председател на енергийната комисия в Народното събрание, на свой ред му отвърна, че говори неистини и оценката за изпълнението на управленската програма ще я дадат избирателите.

"Въпреки десетките показни облитания на някакво си трасе от министър-председателя, четири години няма нито един завършен интерконектор за периода 2017-2021 г.", заяви Ерменков. Той припомни, че правителството обяви продължението на газопровода "Турски поток " през българска територия като разширение на собствената преносна газова инфраструктура на страната.

"Но първо този "Балкански поток" днес поради количествата газ, които минават през него без двете компресорни станции, които още не са готови, е по-скоро ручейче, да не говоря, че е селска бара, и второ нито едно разклонение няма за най-бедния европейски район - Северозападна България", заяви още червеният депутат.

Така БСП се присъедини към отправените преди два дни от президента Румен Радев критики към премиера Бойко Борисов за "Балкански поток". Държавният глава поиска отговори за закопаните 3 млрд. лв. в проекта, за срока за изплащането на тази инвестиция и защо се неглижират газовите връзки със съседните държави.

Интересното е, че преди реализацията на "Балкански поток" и БСП, и президентът Румен Радев лобираха за газопровода, който е проектиран да доставя руски газ по дъното на Черно море и през Турция, България и Сърбия до Западна Европа.

"Когато през 2017 г. правителството на ГЕРБ дойде на власт, то формулира пет приоритета в областта на енергетиката. Тези приоритети бяха онзи план минимум, който правителството трябваше да изпълни, за да може четири години по-късно да каже: "Всичко обещано е изпълнено", но, за съжаление, това не е така", прочете Ерменков декларацията от името на парламентарната група на "БСП за България".

В момента България няма почти никакъв собствен добив на газ, заяви депутатът. Той припомни за трите опита на правителствата на ГЕРБ да намерят кой да проучи за нефт и газ потенциалното находище в блок "Терес " в Черно море. Правителството забавило с повече от две години конкурса за разрешително за проучване, а след това процедурата е проведена така, че никой не прояви интерес, каза още Ерменков.

Той заяви, че правителството не е направило нищо за изпълнение на препоръките на ЕК за прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете т.нар. американски централи. Така са били натоварени със стотици милиони българските потребители. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" в същото време продължава да затъва, коментира представителят на БСП.

Петият най-важен приоритет за това правителство и Министерството на енергетиката бе пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ, каза Таско Ерменков. Пълната либерализация на пазара на електроенергия и природен газ е все още химера и, слава Богу, заради начина, по който я правите, коментира той.

Вместо либерализацията на електроенергията да доведе до намаляване на цените за бита, управляващите подготвят обществото за увеличаване на цените, допълни Ерменков.

Той отбеляза още, че ще наближи година от изтичането на мандата на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, а управляващите не могат да номинират кандидат за процедурата, която трябва да проведе парламентът. Такава бе стартирана, но неочаквано ГЕРБ оттегли собствения си и единствен кандидат за поста Пламен Младеновски, който изведнъж се отказа от номинацията, защото искал по-широка подкпера. Така въпросът с новия шеф на енергийния регулатор остава открит и е много вероятно процедурата да бъде оставена за новия състав на Народното събрание.

При тази липса на административен капацитет можем да си обясним и защо въпроси за милиарди левове инвестиции и за десетки години напред се вземат без никакъв дебат, коментира още Таско Ерменков. "Някой видя ли една страница анализ защо "затваряме" АЕЦ "Белене", попита той.

Реално процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене" не е прекратена, независимо че правителството прие доклад за разглеждане на възможността оборудването за този проект да се инсталира на бъдещ VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Реално енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че процедурата не е спряна, а решението дали с оборудването за АЕЦ "Белене" ще се строи нов блок в действащата атомна централа ще бъде взето от парламента.

Ерменков обяви, че БСП има алтернатива за спасяване на българската атомна енергетика и на комплекса "Марица Изток", либерализация на пазара, но с мисъл за хората, както и идеи за огромен скок на енергийната ефективност.

Това ядоса председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, който коментира, че вече в пленарната зала започва да тежи влизането в предизборната кампания. Според него всъщност е станало практика от парламентарната трибуна да се говорят неистини, но когато започват да се наслагват, това започва да вреди на имиджа на Народното събрание. Той поиска механизъм за санкциониране на тези, които говорят неистини от трибуната и заяви, че само избирателите ще решат как е изпълнена управленската програма на ГЕРБ..

mediapool.bg