Кламер БГ - Новини: Нестартирали ремонти в София поскъпнали до 3 пъти само за година-две

Нестартирали ремонти в София поскъпнали до 3 пъти само за година-две

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 15:35ч.
Нестартирали ремонти в София поскъпнали до 3 пъти само за година-две

Планирани ремонти в София са поскъпнали до три пъти и то само за една-две години. Стряскащите данни изскочиха от анализ на гражданската инициатива "Спаси София", която е сравнила заложените от Столична община разходи за ремонти в бюджетите за 2020 и 2021 г.

"Сравнявайки бюджетите на София за 2020 и 2021 г. се виждат стряскащи увеличения на цените, които Столичната община планира да плати за ремонти на едни и същи обекти. Например, дълго отлаганият ремонт на бул. Първа българска армия е поскъпнал почти три пъти. През 2019 г. за случването му са били заложени 4.4 млн. лв., през 2020 - 8.8 млн. лв. и вече 9.9 млн. лв. Избухването на разходите е със 125%", посочи общинският съветник Борис Бонев.

Ремонтът на тунела под НДК за една година е поскъпнал с 4 млн., а сравнено с 2018 г. - с цели 9 млн. лв. Обновяването на улиците "Кукуш" и "Щросмайер" пък ще струват двойно повече на софиянци - вместо планираните 4.6 млн. лв. ще се платят 8.8 млн. лв.

"Само за тези четири обекта разликата е над 16 млн. лв. при това за една-единствена година. Това са много пари, с които може да бъдат ремонтирани няколко основни квартални улици, за които гражданите се молят от години. Затова настояваме за ясен отговор от Йорданка Фандъкова - как така едни и същи ремонти ще ни струват в пъти повече, отколкото беше планирано само преди година?", посочват още "Спаси София".

Сравнение: "Спаси София"

Общината изготвя справка за разходите по ремонтите

Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов посочи пред Mediapool, че в момента се изготвя справка, която ще покаже разходите за обектите. Той направи уточнението, че през 2019 г. не е бил на този пост и не може да коментира разчетите, залагани тогава. Конкретно за бул. "Първа българска армия" уточни, че разликата в заложените разходи за ремонта се получава, защото проектът вече включва и канализация, която в 2020 г. не е била планирана. Освен това и цените на материалите се били променили за година.

Той обеща до края на деня да посочи причините за оскъпяването и на другите обекти.

От "Спаси София" добавят, че е "срамно е за всичките райони на София да се заделят общо 10 млн. лв., а кварталите да продължават да тънат в разруха, докато ГЕРБ изсипват все повече милиони само в няколко обекта".

"Нагло е, че в бюджета няма нито лев за паркинги, междублокови пространства, квартални улици и тротоари, а дългочакани ремонти на улици все се отлагат, докато с лека ръка и без обосновка се дават нови 16.5 млн. за само четири ремонта. Докато

градът тъне в мизерия, големите любими фирми продължават да усвояват в комбина с управляващите", заключават от "Спаси София".

mediapool.bg