Кламер БГ - Новини: Битка за името "Обединени патриоти": Съдът върна "Атака" в коалицията

Битка за името "Обединени патриоти": Съдът върна "Атака" в коалицията

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 15:40ч.
Битка за името "Обединени патриоти": Съдът върна "Атака" в коалицията

Националистите от ВМРО и НФСБ вероятно ще трябва да се ребрандират за предстоящите парламентарни избори, ако не намерят начин да се разберат с бившия си партньор Волен Сидеров. Върховният административен съд (ВАС) отмени в сряда решението на ЦИК за заличаване на партия "Атака" от името на коалицията "Обединени патриоти" (ОП). Решението на избирателна комисия бе прието след молба от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, но "Атака" обжалва и спечели в съдебната зала.

В решението си ВАС напомня, че националистите са регистрирали своята коалиция под името "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" за участие в парламентарните избори през март 2017 година. Законовите срокове за промяна на името и състава на коалиция отдавна са изтекли, казват върховните магистрати.

"Изборите, за които е регистрирана посочената коалиция, са произведени на 26 март 2017г. Предвид на това сроковете, в които може да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили", напомня ВАС.

Поради тази причина ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на Изборния кодекс

Казусът за заличаването на "Атака" от "Обединени патриоти" поставя сериозни въпроси за начина, по който ЦИК тълкува Изборния кодекс.

Чл. 144 от закона изрично определя, че молбите за промяна на името на състава на определена коалиция се подава в срок до 35 дни преди изборите. ЦИК може да вземе решение в срок до 32 дни преди избори.

ЦИК приема, че законът е спазен, защото заличаването на "Атака" се прави много преди 4 април 2021 г., когато трябва да се проведат парламентарните избори. Съдът обаче напомня, че коалициите се регистрират за участие в конкретни избори.

Специално "Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО" е регистрирана за участието в изборите, проведени през март 2017 г. Срокът за подаване на молби за промени е изтекъл преди около четири години - на 20 февруари 2017.

В решението си Върховният съд напомня дори и клаузите на коалиционното споразумение между трите партии. В него се казва, че решенията на коалицията се считат за приети само, ако са приети с пълно единодушие на трите партии.

"В случая няма заявление на ПП "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО", се казва в решението на съда, което е окончателно.

ВАС връща преписката на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

"Обединени патриоти" се разцепиха през юли 2019 г., когато ВМРО и НФСБ изключиха "Атака" от едноименната парламентарна група. Депутатите на Волен Сидеров останаха в НС като независими, докато самият той стана общински съветник в София.

ВМРО и НФСБ искат да заличат "Атака" от коалицията заради представителството на "Обединени патриоти" в избирателните комисии. "Атака" влезе в парламента като част коалицията и има право на представители в тази комисии. Ако партията на Сидеров беше успешно махната от коалиция с решението на ЦИК, то ВМРО и НФСБ щяха да имат повече членове в избирателните комисии за предстоящия вот

Втората причина също не е маловажна. Решението на съда поставя казус: ще могат НФСБ и ВМРО да се явят като "Обединени патриоти" на предстоящите избори без съгласието на "Атака"? Законът предвижда, че наименованието или абревиатурата на нова коалиция не може да повтаря това на вече съществуващата такава, която е участвала в последните парламентарни избори.

Има обаче и уловка. Законът забранява само добавянето на думи, букви или цифри, а ВМРО и НФСБ искат да махнат една дума. В крайна сметка ЦИК пак ще трябва да реши дали това е допустимо.

mediapool.bg