Кламер БГ - Новини: Основната лихва у нас се вдига за пети път

Основната лихва у нас се вдига за пети път

България

|
Ср, 01 Фев 2023г. 11:49ч.
Основната лихва у нас се вдига за пети път

Основната лихва у нас се вдига за пети път

Българската народна банка (БНБ) изчисли основен лихвен процент в размер на 1.82%, считано от 1 февруари 2023 година. Централната банка започна да обявява по-високи лихвени проценти през октомври тази година, когато тогавашната нулева лихва бе увеличена до 0.49%.

Тъй като България няма монетарна политика, основната лихва на БНБ няма типичната си парична функция. Тя служи основно за определяне на законната лихва за просрочените задължения, която в България е сравнително висока - 10% плюс ОЛП на годишна база.

Законната лихва за забава се прилага при неплащане в срок на данъци, такси и други държавни вземания, невнесени социални и здравни осигуровкки, обезщетение при неизпълнение на парично задължение по ЗЗД, обезщетения и глоби, наложени със съдебен акт.

За разлика от България, където лихвите по кредитите за домакинствата и бизнеса се задържат сравнително непроменени, защото се базират в голяма степен на цената на привлечените депозити, световните лихви са в силна възходяща тенденция от средата на миналата година насам.

mediapool.bg