Кламер БГ - Новини: Природозащитни организации искат президентско вето на промените в Закона за горите

Природозащитни организации искат президентско вето на промените в Закона за горите

България

|
Ср, 01 Фев 2023г. 13:10ч.
Природозащитни организации искат президентско вето на промените в Закона за горите

Александър Дунчев, сн. БГНЕС

Природозащитни организации, част от коалиция "За да остане природа в България", призоваха президента Румен Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27 януари 2023 г. Те се събраха в сряда на флашмоб пред президентството, където, с издигнати в ръката рисунки на дървета, направиха кратко представяне на последствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше представен като секач с резачка за дърва в ръката.

Останаха много притеснителни поправки, които позволяват на изпълнителната власт да извършва всякакви неоправдани сечи, каза Добромир Добринов, член на "WWF България", цитиран от БТА. По думите му се е дала свобода за лесно узаконяване на незаконни сечи.

Според коалицията "За да остане природа в България" приетите изменения, свързани с въвеждане на "план-извлечение", създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове, но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания. С посочените промени в закона се въвеждат нови понятия, като "принудителни сечи", "насоки на стопанисване", като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица, смятат природозащитниците.

Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от "Продължаваме Промяната" Александър Дунчев, който е внесъл искане за частично вето на приетите промени, което се подкрепя от коалиция "За да остане природа в България".

"Това е вето за лицемерието на всички депутати, които гласуваха тези лобистки поправки", заяви пред журналисти Александър Дунчев.

Миналата седмица парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от "БСП за България" и Иван Христанов от "Продължаваме Промяната".

mediapool.bg