Кламер БГ - Новини: Асен Василев подкани здравния министър към оставка, вместо да прави "циркове" и да блокира държавата

Асен Василев подкани здравния министър към оставка, вместо да прави "циркове" и да блокира държавата

България

|
Ср, 06 Дек 2023г. 16:03ч.
Асен Василев подкани здравния министър към оставка, вместо да прави "циркове" и да блокира държавата

Асен Василев подкани здравния министър към оставка, вместо да прави

Ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката вместо да прави циркове и да блокира държавата. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в сряда по повод ситуацията с блокирания от ГЕРБ бюджет заради смяната на директора на "Пирогов". Коментарът му дойде след среща с председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, на която са се разбрали за график за приемането на данъчните и бюджетните закони.

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората , които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение", каза Василев.

Той уточни, че не е негова работа да иска оставката на Хинков, но с изказването си Василев на практика застана на страната на ГЕРБ и ДПС срещу здравния министър.

По-рано здравният министър Христо Хинков защити решението си да уволни директора на "Пирогов" и посочи, че е информирал за казуса премиера Денков, но решението си е негово лично.

Това не е първият път, в който от ПП повдигат въпроса за оставката на здравния министър. През септември и депутатът от ПП Васил Пандов го призова да си подаде оставката, след като Хинков изрази несъгласие с кадрови решения на премиера Николай Денков относно екипа му в Министерството на здравеопазването.

Финансовият министър се срещна в сряда с председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, за да обсъдят график за приемането на данъчните закони и бюджета за 2024 година. "Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисия данъчни закони, след което в следващата седмица да се премине към големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене", обясни Асен Василев. По думите му идеята е да може преди Коледа да бъде приет и големият бюджет, така че държавата да започне спокойно годината.

mediapool.bg