Кламер БГ - Новини: Асен Василев: Средствата за компенсации на пенсиите са налични

Асен Василев: Средствата за компенсации на пенсиите са налични

България

|
Нед, 09 Ян 2022г. 19:26ч.
Асен Василев: Средствата за компенсации на пенсиите са налични

Асен Василев: Средствата за компенсации на пенсиите са налични

Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че е готова проекторамката на Бюджет 2022 и, че в нея са заложени политики от коалиционното споразумение.

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", обясни Василев.

Преди броени дни и от НОИ разясниха, че правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева. Стана и ясно, че компенсирането се планува с пенсиите за февруари.

"При средно увеличение, както е обявено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики. Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос", коментира директорът на дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт (НОИ) Любомира Язаджиева.

Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Преди ден НОИ публикува разяснения във връзка с множество оплаквания на пенсионери за грешки при изчислението на увеличения размер на пенсията след 25 декември. На тази дата влезе в сила актуализация на пенсиите с увеличен от 1.20 на 1.35 коефициент за всяка година стаж.

Отделно минималната пенсия бе повишена от 300 лв. на 370 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв.

Преди промяната, която предвижда намаление на Covid добавките от 120 лв. на 60 лв., правителството увери, че след 1 януари 2022 г. няма да има пенсионер, който да получава по-малко от пенсията си през декември.

Появиха се обаче разтревожени пенсионери, които твърдят, че актуализираният размер на пенсията им е по-нисък от обещаното. Затова се наложи НОИ да направи допълнителни разяснения два дни преди старта на изплащането на първите пенсии след промяната - на 7 януари.

Реакции

Лидерът на “Изправи се. БГ” Мая Манолова коментира, че над 500 000 пенсионери ще получат по-ниска пенсия през януари в сравнение с декември.

"Ще заведа дела на хора, които ни сигнализираха в Изправи се.БГ и ще обжалваме не включването на индексациите от 18та и 19та година към пенсиите сега. Но устойчивото решение трябва да дойде от държавата. Не с компенсации, а с трайно решение за повишаване на пенсиите чрез промени в КСО за хората с увреждания, за пенсиите за старост, за включване на индексациите от последните години в абсолютен размер. И да се преизчислят всички пенсии на база осигурителен доход от 2020г.

Решения има и е в ръцете на парламента да вземе правилното", посочи Манолова във фейсбук.

С реакция по казуса излезе и бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ. Тя се зарече още утре да внесе искане за изслушване на министъра на труда Георги Гьоков (БСП). Сачева ще настоява да се посочат причините защо част от пенсионерите получиха по-малки пенсии и да получи ясен отговор до колко време ще бъдат компенсирани.

Хасан Адемов пък разкритикува НОИ.

"НОИ могат точно да идентифицират хората, за които щеше да има намаление. Компенсациите трябваше да бъдат обмислени преди 7 януари. Ако в института имаха желанието и експертизата да свършат тази работа по-бързо, нямаше да се стигне до тук в последния момент да се изравняват недостигащите суми", коментира в предаването "Неделя 150" на БНР зам.-председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

Готова е проекторамката на Бюджет 2022 г.

Министърът на финансите заяви още в неделя, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.

"Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година", каза Асен Василев.

Той обясни, че размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

"АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. ... Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища", каза още министърът.

Токът за граждани няма да поскъпва

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати. Конкретната схема ще е готова до дни, заяви по-късно вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Помощта ще е за месеците от декември до март.

“Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерство на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането”, обясни Асен Василев.

“На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени”, посочи още той.

По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула.

"Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента“, заяви по-късно Асен Василев пред бТВ.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния, финансовият министър каза, че до него информацията стига чрез ДАНС и икономическа полиция и че

службите работят по въпроса.

mediapool.bg