Кламер БГ - Новини: МВР влезе в община Поморие заради милиони, изхарчени за рибарско пристанище

МВР влезе в община Поморие заради милиони, изхарчени за рибарско пристанище

България

|
Пон, 10 Ян 2022г. 12:46ч.
МВР влезе в община Поморие заради милиони, изхарчени за рибарско пристанище

Рибарското пристанище в Поморие, Снимка: Община Поморие

МВР провежда акция в община Поморие, научи Mediapool. Операцията е заради съмнения около изразходването на милиони левове, дадени за реконструкция на рибарското пристанище в града. В момента в общината се провеждат следствени действия и се изземват документи. Претърсванията са разрешени от съда. Няма информация за арестувани.

Веднъж пристанище, два пъти пристанище

Операцията е заради две обществени поръчки. Първата е обявена през 2014 г. и е за над 11,2 млн. лв. Тя е за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище. Изпълнител е обединението "Асара" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Водстрой 98", "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД. Документацията по обществената поръчка е на сайта на общината.

Срокът за изпълнение е до края на юни 2015 г., но обектът е приет шест месеца по-късно – в края на годината. По информация на Mediapool след още шест месеца кметът Иван Алексиев е поискал с докладна записка общинският съвет да одобри допълнително плащане към изпълнителя за още близо 3 млн. лв.

В началото на 2019 г. общината открива нова процедура, свързана с реконструкцията на пристанището, описана като етап втори. Тя е за над 5 млн. лв. Финансирането е осигурено по проект от програмата за морско дело и рибарство. Победител е обединение с различно име – "ДЗЗД Порт Поморие 2", но изпълнителите са същите – "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт". "Водстрой" не участва във втория етап.

Подозренията

Съмненията, провокирали проверката, са, че част от дейностите, заложени по двете поръчки, са еднакви. Например – насипна буна от скални блокове. Освен това при удължаване на срока на първата поръчка няма данни общината да е наложила санкция заради забавата. Подозрение поражда и фактът, че няма достатъчно документи за изплатените допълнителни 3 млн. лв. при първата поръчка.

Кои са фирмите

Години наред "Водстрой 98" бе свързвана с Делян Пеевски. Официално пряка такава връзка няма. Фирмата е собственост на бизнесмена Велико Желев.

Дружеството "Билдинг Комфорт" е основано през 2012 г. Оттогава до 2014 г. едноличен собственик на капитала е Иван Епихов. До 2019 г. той е управител на држеството "Инвесто 7" ЕООД, в което съдружник е съпругата на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов - Венета Костадинова. Пак през 2019 г. тя прехвърля дяловете си на друга фирма. Че става дума за съпругата на бившия депутат се потвърждава и от неговата декларация, подадена през 2012 г. Там същата Венета Костадинова фигурира като собственик и в две други дружества.

mediapool.bg