Кламер БГ - Новини: Асен Балтов обяви, че е уволнен от "Пирогов" след 21 години работа (обновена)

Асен Балтов обяви, че е уволнен от "Пирогов" след 21 години работа (обновена)

България

|
Пон, 13 Септ 2021г. 16:43ч.
Асен Балтов обяви, че е уволнен от "Пирогов" след 21 години работа (обновена)

Проф. Асен Балтов

Бившият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов съобщи, че е уволнен от лечебното заведение.

"Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!", написа самият Балтов в профила си във Фейсбук. Той беше освободен от поста директор на "Пирогов" на 14 юли заради нарушения, установени от проверка на НЗОК в спешната болница. Сега е освободен и като лекар.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър Стойчо Кацаров не знае нищо и е поискал информация от директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси", се казва още в съобщението на здравното министерство.

Проф. Балтов е едно от лицата, спрягани за евентуален кандидат за президент от коалицията ГЕРБ-СДС.

По-рано в понеделник Тома Биков от ГЕРБ изрази мнението си по повод евентуална кандидатура на Балтов, но въпросът бе не за държавен глава, а за вицепрезидент. "Професор Балтов мисля, че би било голяма загуба за българската медицина да стане вицепрезидент. Вицепрезидентът е една по-различна длъжност, която не знам дали, ако му позволи да върши далеч по-важната си работа като лекар...", каза Биков преди да се разбере, че Балтов е уволнен.

Балтов оглави "Пирогов" през 2017 г. и е назначение на тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев. Впоследствие обаче се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори, бе негов спътник в джипката, а болницата се радваше на благосклонно отношение от страна на държавата и солидни инвестиции.

След встъпването в длъжност на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев обаче, здравният министър Стойчо Кацаров уволни Балтов от поста директор на "Пирогов", а професорът остана да работи в лечебното заведение като редови лекар. Отстраняването бе обявено през юли заради установените от здравната каса фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от здравната каса, които подлежат на връщане. От здравното министерство тогава обявиха, че разкритията на НЗОК в "Пирогов" представляват тежко нарушение на Закона за публичните предприятия и затова договорът на Балтов е прекратен.

Впоследствие министър Стойчо Кацаров сам се обяви за един от фиктивните пациенти на "Пирогов", а сблъсъкът между здравното министерство и спешната болница екскалира. Започнаха протести в защита на Балтов. След помирителна среща в здравното министерство между протестиращите, Българския лекарски съюз и министър Кацаров към края на юли бе обявен край на протестите.

mediapool.bg