Кламер БГ - Новини: Петър Стоянов отхвърли спекулациите на ГЕРБ за президентска кандидатура

Петър Стоянов отхвърли спекулациите на ГЕРБ за президентска кандидатура

България

|
Пон, 13 Септ 2021г. 19:30ч.
Петър Стоянов отхвърли спекулациите на ГЕРБ за президентска кандидатура

Петър Стоянов

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) отхвърли категорично медийните спекулации, че би се съгласил да бъде издигнат за президент от ГЕРБ. В последните два дни темата бе лансирана активно от депутата Тома Биков и коментирана от президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017).

“Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори”, отговори по-късно през деня Петър Стоянов в позиция до медиите.

Той казва, че винаги е участвал в честни и открити политически състезания.

“Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е моят начин“, казва Стоянов.

Той пожелава на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Дори Първанов излезе да хвали Петър Стоянов

Петър Стоянов беше относително добър президент, който имаше своите гафове и политически грешки, но като цяло е един кандидат, който си струва да се появи в политическото пространство. Това каза пред "Нова нюз" президентът Георги Първанов (2002 - 2012) по адрес на предшественика си Петър Стоянов (1997 - 2002).

Интервюто на Първанов засили спекулациите, че Стоянов наистина може да се окаже кандидат за президент.

Първанов обясни, че "си струва Стоянов да се появи в политическото пространство": "Защото президентските избори са по-различи от другите. Не бива да се пускат случайни хора, които изгарят – и те самите губят, а и партиите зад тях губят. Не е за подценяване г-н Стоянов".

По повод думите на проф. Тодор Кантарджиев, че би подкрепил Асен Балтов, ако бъде издигнат за президент, Първанов каза: "Харесвам и съм одобрявал двамата професори. Те наистина направиха много в една тежка ситуация, в битката с Covid. Споделял съм тяхната политика на по-консервативна и твърда позиция. Не е сигурен, с оглед на краткото време, дали един нов кандидат, включително популярен лекар, би имал успех".

През последните седмици не само името на Стоянов, но и това на Балтов се завъртя неофициално като евентуален кандидат на ГЕРБ за президент. А в понеделник той бе изненадващо уволнен и като редови лекар от "Пирогов".

Според Първанов настоящият президент влиза в битката за следващия мандат със "солидна преднина", но изходът от борбата за поста зависел от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти.

"Всеки, който влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото", каза Първанов.

По думите му в сегашната сложна ситуация никоя власт на се справя добре в момента – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

"Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – Covid-19, националната сигурност", посочи Първанов.

Той изрази мнение, че "при служебния кабинет имаше престараване, мачкане и изчегъртване на моменти". Добави, че всекидневно получавал сведения за това, че "се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат "наши хора".

"Разбира се, имаше министри, които стояха стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев", каза още Първанов и допълни, че подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

mediapool.bg