Кламер БГ - Новини: БСП не е решила окончателно, че подкрепя Радев и Йотова

БСП не е решила окончателно, че подкрепя Радев и Йотова

България

|
Пон, 13 Септ 2021г. 18:42ч.
БСП не е решила окончателно, че подкрепя Радев и Йотова

БСП не е решила окончателно, че подкрепя Радев и Йотова

БСП не е решила окончателно, че подкрепя Румен Радев и Илияна Йотова за нов мандат като президент и вицепрезидент. Това се разбра от думите на председателя на БСП Корнелия Нинова пред бТВ, която обясни, че партийната процедура не е завършена.

"Националният съвет на партията изрази подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват нашите стъпки за тази подкрепа. Това са номинации от основни партийни организации, общински и областни организации ще правят за президент и вицепрезидент и за депутати в новия парламент", посочи лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че решението за подкрепа на Радев и Йотова е изразено от Националния съвет, но "трябва да си мине по уставните процедури".

"Нашите структури харесват двойката на Радев и Йотова и мисля, че няма да е проблем, ако желаят те да са отново. Но ние ще уважим това тяхно право и отдолу да тръгнат номинациите", каза тя.

Попитана дали това означава, че не изключва кандидатите за президент и вицепремиздент да не се казват Румен Радев и Илияна Йотова, Нинова отговори: "Нищо на този момент не ви казвам, защото всичко зависи от номинациите от структурите. Сигурна съм в едно – че ще има много номинации. При нас винаги е така. Накрая обаче се събират колективните органи и решаваме, отсичаме и започваме да работим".

Тя обаче подчерта, че сегашната процедура не е изключение, а е част от устава на партията. "Когато номинирахме Радев и Йотова имахме номинации за над 20 имена. Ние си вървим традиционно по един и същи начин", припомни лидерът на БСП и подчерта, че процедурата не означава, че БСП стои по-малко зад Радев и Йотова.

Нинова коментира евентуалния политически проект на Кирил Петков и Асен Василев с хипотетичното участие на Румен Радев.

"Всеки е свободен да прави партийни и политически проекти, но заради честността в политиката, това не бива да се прави с ресурса на служебния кабинет. Да не се прави на гърба на други партии. Искаш да направиш нещо, добре – бъди смел, излез и се състезавай. И да, имаме информация от наши структури, че хора уговарят наши членове да подкрепят един такъв бъдещ проект", обясни председателят на БСП.

Тя отказа да коментира дали става въпрос за лица от администрацията на Румен Радев и мотивира мълчанието си с това, че не иска да "внася допълнителни интриги". Предупреди обаче въпросните хора да не се опитват.

Корнелия Нинова обясни, че според нея ключът за решението на политическата криза и съставянето на правителство в следващия парламент се намира в предизборната кампания, а не в следизборните коалиции в парламента.

Според нея има три големи проблема на равнище "държава", случили се по време на 46-ото Народно събрание - задкулисие, липса на опит за промяна на модела и пълно откъсване от "живия живот" извън парламента.

"Задкулисието го усетихме най-силно при третия мандат. От една страна бяхме ние като мандатоносител и нашето предложение за публични разговори, а от другата страна във времето разбрахме, че е имало другия модел – ходене по офиси, опити да се разцепват групи, шушу-мушу по ъглите. Ние стояхме настрана, затова и се отличихме от тези преговори", каза Нинова.

"Не пипнахме модела – една група хора стоят някъде на тъмно, дърпат конците на държавните институции и се приемат решения в полза на тези хора, които забогатяват, а народът беднее. Нищо от това не беше пипнато", добави тя.

mediapool.bg