Кламер БГ - Новини: Армения и Азербайджан пак са се споразумели за прекратяване на огъня

Армения и Азербайджан пак са се споразумели за прекратяване на огъня

Свят

|
Четв, 15 Септ 2022г. 13:01ч.
Армения и Азербайджан пак са се споразумели за прекратяване на огъня

Армения и Азербайджан пак са се споразумели за прекратяване на огъня

Армения и Азербайджан са се споразумели за прекратяване на огъня, с което да сложи край на двудневните боеве, съобщи секретарят на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян, цитиран от Асошиейтед прес.

Прекратяването на огъня е влязло в сила в 20 часа местно време (16:00 ч. по Гринуич) вчера, съобщи Григорян в изказване, излъчено по телевизията.

Предишното споразумение, договорено във вторник от Русия, се провали бързо, припомня АП.

Армения и Азербайджан спазват днес примирието по общата граница след два дни сблъсъци, в които по последни данни са загинали над 170 души, предаде Франс прес.

Боевете, избухнали във вторник и застрашили несигурния мирен процес в региона, приключиха тази нощ "благодарение на намесата на международната общност", заяви арменският Съвет за сигурност.

Традиционният посредник в региона Русия обяви, че е постигнато примирие, още във вторник, но то два дни бе нарушавано - двата лагера взаимно се обвиняваха в обстрели.

Вчера Армения каза, че са убити 105 нейни военни, и обвини Азербайджан, че е окупирал 10 кв. км от територията й. Азербайджан заяви днес, че е загубил 71 военнослужещи.

Това са най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за Нагорни Карабах Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за тази територия. В първата - от началото на 90-те години на миналия век, загинаха над 30 000 души, а във втората - през 2020 г., изгубена от Армения - повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между двете страни, отбелязва АФП.

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за спиране на насилието.

В исторически сложните отношения между Ереван и Баку все още цари напрежение заради разногласията им относно Нагорни Карабах - анклав с предимно арменско население, отцепил се от Азербайджан с подкрепата на Армения.

Новите сблъсъци застрашават мирния процес в региона, протичащ под егидата на ЕС.

mediapool.bg