Кламер БГ - Новини: Стрелба по цялата граница между Таджикистан и Киргизстан

Стрелба по цялата граница между Таджикистан и Киргизстан

Свят

|
Пет, 16 Септ 2022г. 11:47ч.
Стрелба по цялата граница между Таджикистан и Киргизстан

Стрелба по цялата граница между Таджикистан и Киргизстан

Властите в Киргизстан и Таджикистан се обвиняват взаимно за обстрели по границата между двете страни, започнали през нощта на 16 септември, съобщи Интерфакс.

Граничната служба на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан информира, че по целия периметър на киргизско-таджикската граница се водят тежки боеве. Според киргизстански служители Таджикистан използва тежки бронирани автомобили и множество ракетни установки.

Киргизстанските власти са започнали да евакуират жителите на пограничните райони. Сраженията в Баткенската област на Киргизстан частично блокират единствения път, който свързва северната и южната част на страната.

От своя страна граничните войски на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан обвиняват киргизстанската страна за обстрела. Агенцията твърди, че Таджикистан е прекратил едностранно огъня два пъти сутринта и е предложил да преговаря, но Киргизстан е пренебрегнал това.

От граничната служба на Киргизстан са съобщили, че страните са преговаряли и са се договорили за прекратяване на огъня в 10 часасутринта местно време (7 часабългарско време), но обстрелите са продължили.

По последни данни на Министерството на здравеопазването на Киргизстан 18 пострадали са хоспитализирани. Източник на РИА Новости съобщи, че един граничар от таджикската страна е убит, а други трима са ранени.

На границата между Киргизстан и Таджикистан редовно има сблъсъци. Ситуацията ескалира на 14 септември, когато според киргизстанската страна таджикските граничари са заели бойни позиции на границата и отказали да ги напуснат. В няколко участъка на границата е имало престрелки.

mediapool.bg