Кламер БГ - Новини: Световната банка отделя 30 млрд. долара за глобалния недостиг на храна

Световната банка отделя 30 млрд. долара за глобалния недостиг на храна

Свят

|
Четв, 15 Септ 2022г. 16:41ч.
Световната банка отделя 30 млрд. долара за глобалния недостиг на храна

Световната банка отделя 30 млрд. долара за глобалния недостиг на храна

Световната банка е готова да отдели до 30 милиарда долара за борба с глобалния недостиг на хранителни, допълнително утежнен от руската инвазия в Украйна. Същевременно до този момент организацията е изплатила почти 10 милиарда долара от обещаната на Киев финансова помощ. Това заяви в четвъртък старши служител на банката, цитиран от Ройтерс.

Аксел ван Троценбург, управляващ директор на операциите в Световната банка, говори в интервю за Ройтерс при посещението си в Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, за "абсолютната необходимост от международна солидарност с Украйна".

"Солидарността трябва да бъде подкрепена не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план", каза той.

Ван Троценбург заяви, че Световната банка е започнала да предоставя помощи на Украйна скоро след руската инвазия на 24 февруари и досега е изплатила около 10 милиарда долара от общо 13 милиарда долара, обещани на Киев.

По думите му банката е създала платформа, за да съчетае пряката си подкрепа с допълнителни помощи от страни като САЩ, Великобритания и Япония, наред с отделни гаранции от страни от ЕС, както и да улесни съвместното и паралелно финансиране. Световната банка е създала и доверителен фонд за донори.

Докато чрез доверителния фонд средства отправят редица страни, най-големите суми са дошли от САЩ - средно поне 1.5 милиарда долара от около 5-те милиарда долара външно финансиране, от което Киев се нуждае всеки месец.

"Създадохме система, с която можем да помогнем на Украйна да продължи да функционира като държава, да плаща заплатите на учителите, пенсиите, да подпомага здравната система. Това проработи много добре и някои от партньорските страни искат да използват този механизъм, тъй като така можем да проследяваме парите", отбеляза Аксел ван Троценбург.

Той добави, че банката оказва помощ и на украинците, засегнати от войната, както в страната, така и в чужбина, а също и на съседни страни и развиващи се пазари извън Европа, които са пострадали от нарушенията в износа на украинско зърно заради войната.

"Това е една от причините, поради които Световната банка обяви, че иска да предостави финансиране от до 30 милиарда долара за борба с продоволствената несигурност през последните 12 месеца", уточни управляващият директор на операциите във финансовата институция.

В доклад, публикуван от Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство в края на миналата седмица, се посочва, че руската инвазия е причинила преки щети за над 97 милиарда долара към 1 юни, но възстановяването на Украйна може да струва около 350 милиарда долара.

mediapool.bg