Кламер БГ - Новини: Обещаващи участия на българите в поредния олимпийски ден

Обещаващи участия на българите в поредния олимпийски ден

Спорт

|
Четв, 29 Юли 2021г. 14:51ч.
Обещаващи участия на българите в поредния олимпийски ден

Антоанета Костадинова по пътя й към второ отличие от олимпийските игри

Шестият ден от илимпиадата в Токио донесе обещаващи резултати за българските участници. Като изключим сребърния медал в стрелбата на Антоанета Костадинова в стрелбата с пистолет и донякъде участието на Любомир Епитропов на полуфинал на 200 м. бруст с нов национален рекорд, българското участие в предишните дни на игрите ще се запомни с разочароващи отпадания в ранната фаза на съответните състезания. Трима от участниците ни в четвъртък обаче дадоха повод за оптимистични очаквания.

Състезателката ни по спортна стрелба Антоанета Костадинова има шанс да спечели ново отличие. Сребърната ни медалистка в стрелбата от 10 метра постигна трети резултат в първата част от квалификациите по стрелба с малокалибрен пистолет от 25 метра.

Антоанета Костадинова събра 293 точки в първите три серии по прецизна стрелба. 35-годишната състезателка от Търговише записа съответно 98, 97 и 98 точки в отделните серии.

Водач след първата квалификация е четвъртата в тази дисциплина от олимпиадата в Лондон 2012 Зорана Арунович (Сър) с 296 точки (100+97+99), следвана от олимпийската шампионка от Рио 2016 Анна Коракаки (Гър) с 294 точки (98+100+96).

Двукратната олимпийска шампионка на 25 метра стрелба с малокалибрен пистолет от Сидни 2000 и Атина 2004 Мария Гроздева зае 20-място в дисциплината с 288 точки (94+98+96). Това намалява чувствително шансовете ѝ да попадне във финала на най-добрите 8 от квалификациите.

Вторият кръг на квалификациите е в петък сутринта, когато 44-те участнички ще направят по три серии бърза стрелба.

Световният рекорд в квалификациите на тази дисциплина е български на Диана Йоргова - общо 594 точки, поставен през 1994 г. в Милано.

Още един полуфинал в плуването

Йосиф Миладинов се класира за полуфиналите на 100 метра бътерфлай. 18-годишният българин спечели първото място в шеста серия с време 51.28 секунди, което бе достатъчно да намери място сред най-добрите 16. Миладинов направи силна втора дължина и успя да влезе с шести резултат в полуфиналите.

18-годишният Миладинов, който е сребърен медалист от Европейското първенство в Будапеща победи в серията си своя идол в плуването Чад льо Кло от Република Южна Африка, който остана шести и не успя да се класира за полуфиналите..

Другият българин в дисциплината, Антъни Иванов, завърши трети в четвърта серия с 52:25 секунди, което му отреди 29-ото място в крайното класиране.

Най-добро време даде американецът Кейлъб Дресел, който постави нов олимпийски рекорд с 50,39 секунди.

Полуфиналите в дисциплината са рано сутринта в петък.

Четвъртфинал в бокса

Българката Стойка Кръстева се класира за четвъртфиналите на олимпийския турнир по бокс в категория до 51 килограма.

Европейската шампионка от София 2018 Кръстева победи Вирджиния Фюкс (САЩ) с 5:0 съдийски гласа (29:28, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27).

Двубоят започна с предимство на 35-годишната българка, което тя разви с категорично спечелени втори и трети рунд.

Така Кръстева достигна за втори път в кариерата си на олимпийски четвъртфинал след дебюта си в Лондон 2012.

20-то място при дебюта в ловната стрелба

Рано сутринта в четвъртък 19-годишната Селин Али завърши на 20-о място в квалификациите в дисциплината трап на ловната стрелба. В днешните две серии тя свали 46 от 50-те панички и завърши с общо 115 от 125 възможни в двудневните пресявки.

Световната шампионка за девойки от 2019 г. победи общо шест противнички при дебюта си на олимпийски игри.

"Със сигурност вълнението беше много, много голямо. Това е нещо, което не съм изживявала никога. Ходила съм на много големи състезания, но не съм изпитвала подобно нещо. В никакъв случай не се чувствам сломена. Главата ми е високо вдигната. Със сигурност имам пропуски, върху които да работя, но винаги трябва да гледаме позитивно на нещата и да извличаме позитивното", сподели Селин Али пред БНТ.

Тийнейджърката от Айтос изрази надежда, че на олимпиадата в Париж 2024 ще се представи по-добре.

Златният олимпийски медал в дисциплината спечели словачката Зузана Рехак Стефечкова, която водеше убедително и след квалификациите. В тях тя постигна префектните 125 точки и подобри световния рекорд на финландката Сату Макела-Нумела от 123 точки. Другите два медала взеха Кейли Браунинг (САЩ) и Алесандра Перили (Сан Марино).

mediapool.bg