Кламер БГ - Новини: Андрей Гюров заверил дипломата си от Виена по време на изслушването за БНБ (обновена)

Андрей Гюров заверил дипломата си от Виена по време на изслушването за БНБ (обновена)

България

|
Пет, 01 Апр 2022г. 18:15ч.
Андрей Гюров заверил дипломата си от Виена по време на изслушването за БНБ (обновена)

Андрей Гюров

Нови неуредици около дипломата и професионалната квалификация на един от двамата кандидати за управител на БНБ – Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", станаха ясни в петък. Оказа се, че депутатът е получил признание на дипломата си за придобитата през 2005 г. докторска степен от Виенския университет, докато течеше изслушването за БНБ привечер в четвъртък в Народното събрание. На всичко отгоре публикуваната в официалния регистър дисертация не е оригиналният труд, който той е защитил през 2005 г. във Виена, а актуализирана версия.

Това стана ясно от разкрития на бившия министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев и от отговор на самия Гюров. Именно Вълчев в четвъртък първи представи въпроса за редовността на дипломата на Гюров.

Изискването в конкурса за управител на БНБ е кандидатите да имат минимум магистърска степен. Гюров е доктор от един от най-реномираните австрийски университети – Виенският университет. Проблемът е, че тази образователна и научна степен е придобита директно след бакалавърската степен – стъпка, която е разрешена в Австрия, но не и в България. Тоест, ако не докаже редовността на дипломата си за доктор, Гюров не би следвало да бъде допуснат до конкурса за управител на централната банка.

До датата на изслушването - 31 март 2022 г., Гюров не е разполагал със задължителното по закон удостоверение за признаване на дипломата му, издадена в чужбина. Въпросното признаване, което обичайно отнема между 1 и 3 месеца, се прави, за да е сигурна българската държава в редовността на получените в други държави образователни и научни степени. Всъщност, докторската степен на Гюров е била регистрирана в друг регистър на НАЦИД през 2019 г. - за целите на заемането на длъжността "главен асистент" в АУБ. За да се признае придобитата степен за трудовия пазар у нас обаче, се изисква и удостоверение за признаване.

Скрийншот от стр. 4 на докторската дисертация на Андрей Гюров за банковата регулация "Базел II", защитена през 2005 г. и публикувана в регистъра на НАЦИД, показва, че той цитира данни данни и събития от 2008 г. и 2012 г.

Красимир Вълчев постави въпроса за дипломата на Гюров около 16.10-16.15 ч. в четвъртък пред всички присъстващи на заседанието на бюджетната комисия. Бившият министър на образованието каза, че към този час в публичния регистър на НАЦИД липсва удостоверение за признаване. Кандидатът на ПП отговори, че лично не е подавал документи в НАЦИД, но това би трябвало да е направено служебно от Американския университет в България, където той преподава години наред. Около час и половина по-късно депутат от ПП обяви, че всичко с дипломата е наред и удостоверението е налично. Действително към 17.30 – 18.00 ч. в публичния регистър на НАЦИД вече фигурираше удостоверението на Гюров с дата 31 март 2022 г.

"За издаване на удостоверението се прави проверка, която за редовите граждани отнема между 1 и 3 месеца. Ние имаме съмнение, че удостоверението на г-н Гюров е издадено за около 1 час", посочи Вълчев в петък. Той настоя МОН да направи проверка по случая.

Гюров не е представил в НАЦИД оригиналната си дисертация

Още по-смущаващо се оказа обстоятелството, че публикуваната в регистъра дисертация на Гюров не е оригиналната му разработка от 2005 г., каквото е изискването на закона. Затова той самият призна в петък. Оказа се, че в текста, защитен на 11 ноември 2005 г., се говори за глобалната финансова криза от 2008 г., цитира се статия от 2007 г. и се коментират данни от 2012 г.

Гюров обясни, че в НАЦИД е публикувана актуализирана версия на труда от 2019 г., когато дисертацията е регистрирана в МОН от Американския университет в България. Депутатът обеща все пак другата седмица да публикува оригиналния си научен труд от 2005 г.

"Съответно в този документ или тази тема аз съм работил допълнително и е имало актуализации, тоест при предаването към МОН е подаден по-късен файл, това обяснява разликата в датите. Имах желание да сваля оригинала на дисертацията от сайта на Виенския университет и да ви представя оригинала – за съжаление в електронен формат дисертации във Виенския университет са на разположение от 2008 г. , което не включва 2005 г. Аз се свързах с университета, говорих с библиотеката, дисертацията е налична в няколко различни факултета – по математика, финанси и икономика. Ние вече изпратихме писмо към Виенския университет, и очакваме в най-скоро време да получим оригинала, който ще бъде представен на депутатите от Комисията по бюджет и финанси. Нямам никакви притеснения относно каквито и да е въпроси за моята автобиография и дипломи", посочи кандидатът от ПП.

Той се защити още, че бил подал заявлението за признаване на дипломата му, станало вчера, през електронния портал на НАЦИД.

"Тази авантюра започна с документна измама (невярната декларация на Кирил Петков за българското гражданство, б. р.), продължи със серия от лъжи, които подценявахме с аргумента, че се занимаваме с формалности. В момента се оказва, че това не са формалности, а тенденции. Всяко движение във властта е съпътствано с някакви натъмънявания на документи, някакви приятели, които гравитират около тях. Всичко това започна с документна измама, продължи с документна измама и ще свърши с документна измама съвсем скоро", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

МОН: Заради големия обществен интерес дипломата е призната за 1 ден

В края на деня по казуса се произнесе и Министерството на образованието и науката (МОН). Оттам потвърдиха, че дипломата от Виенския университет на Гюров е регистрирана за заемане на длъжността "главен асистент" в АУБ на 10 октомври 2019 г. Заявлението за признаване на същата диплома, което дава достъп до пазара на труда извън висшите училища, е постъпило в НАЦИД на 31 март 2022 г. и признаването е направено същия ден.

За целта е направена проверка на статута на висшето училище, издало дипломата, както и проверка на автентичността на представената диплома. Доколкото тя е публично достъпна на сайта на библиотеката на Виенския университет, автентичността на дипломата е установена веднага. "Заради големия обществен интерес посочените по-горе проверки са направени в деня на подаване на заявлението – 31 март 2022 г.", уточниха от МОН.

Оттам добавиха, че НАЦИД не се произнася по съдържанието на дисертационния труд, а проверява само легитимността на дипломата.

mediapool.bg