Кламер БГ - Новини: Петков: Службите ще проверят Gemcorp. Няма да допуснем съмнителни капитали

Петков: Службите ще проверят Gemcorp. Няма да допуснем съмнителни капитали

България

|
Пет, 01 Апр 2022г. 19:37ч.
Петков: Службите ще проверят Gemcorp. Няма да допуснем съмнителни капитали

Петков: Службите ще проверят Gemcorp. Няма да допуснем съмнителни капитали

Българските служби ще проверят базираната във Великобритания фирма Gemcorp ("Джемкорп"), представлявана от българина Атанас Бостанджиев, която стана част от подписан миналата седмица меморандум с енергийния министър Александър Николов за оказване на помощ за зеления преход на България и привличането на 1 млрд. долара инвестиции. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ в петък.

Споразумението бе парафирано и от представителя на американската фирма IP3 International ("Ай Пи 3 Интернешънъл") Майкъл Хюит. Тогава не стана ясно точно каква е целта на документа, но собственикът на българската консултантска компания "Нуклеон" Йордан Янков, който е част от проекта, обясни пред Mediapool, че става въпрос за крайна инвестиция от 20 млрд. долара в промяна на комплекса "Марица Изток" и внедряване на нови ядрени, зелени и иновативни технологии за производство на водород и синтетичен газ.

Gemcorp, която се предвижда да изработи модела за финансиране на проекта, обаче остава във фокуса на общественото внимание заради участието на капитали на руския олигарх Алберт Авдолян в нея до края на 2020 г.

От ГЕРБ поискаха да се създаде парламентарна комисия, която да проучи фирмата на Бостанджиев. Управляващите обаче отхвърлиха предложението с аргумента, че меморандумът не натоварва нито една от страните с конкретни ангажименти.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, при чието управление също са подписвани подобни споразумения, след разпита си в прокуратурата атакува правителството е подписало "меморандум с неясни фирми за милиарди“ .

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю за Нова телевизия преди дни, обяснявайки как се е стигнало до меморандума с двете компании, каза, че Gemcorp e дошла с представители на американското посолство и обясни как е практика търговските аташета на посолствата да придружават компании, които имат интерес са правят бизнес в България. Така се стигна до интерпретации, че търговският аташе на САЩ е присъствал на подписването на меморандума с Gemcorp и IP3.

Това доведе до реакцията на посолството на САЩ в София, което заяви в четвъртък, че "търговският аташе на Посолството на САЩ не е присъствал на подписването на въпросния меморандум". "Освен това нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", заявиха от дипломатическата мисия.

Действително няма логика американското посолство до ходатайства за британска фирма.

Заради всичките съмнения около Gemcorp компанията ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея. Няма да се допуснат съмнителни капитали у нас, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Той благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че "тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние".

"Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск", обяви министър-председателят.

"Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са "за", нито са "против", просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира в петък Петков.

По думите му първата среща на Асен Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на негова визита в САЩ.

От финансовото министерство уточниха по-късно, че инвестиционен интерес от страна на IP3 бил заявен на работна вечеря на 15 февруари 2022 г. при посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата присъствали Василев, министърът на енергетиката Александър Николов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, българският в САЩ

Тихомир Стойчев, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

На 11 март в България пристигнал съоснователят и директор на IP3 адмирал Майкъл Хюит. Той и изпълнителният директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев отново се срещнали с Николов и Василев и заявили инвестиционния интерес на двете компании в българската енергетика.

Така се стигнало до меморандума за сътрудничество при планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, обясниха от ведомството на Асен Василев.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

mediapool.bg