Кламер БГ - Новини: Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

Анализи и Коментари

|
Пон, 20 Септ 2021г. 17:45ч.
Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

"Цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а токът на британския спот-пазар се увеличи със 700 процента заради недостига на газ, предизвикан от свиването на доставките от страна на Газпром", казва пред "Тагесшпигел" експертът по Източна Европа Сергей Сумльонни.

Руският президент Владимир Путин отказва да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода "Северен поток 2". Въпросът е дали Русия не води тази игра, за да форсира завършването на проекта. Но дори да е така, това не е единствената причина за повишаването на цените.

Какво става на газовия пазар?

В момента цената на газа на едро на моменти надхвърля 70 евро за мегаватчас. За сравнение: в разгара на пандемията цената бе едва пет евро. Европа изпитва остър недостиг на газ - хранилищата за газ са необичайно празни за сезона. А потребностите няма как да бъдат задоволени на ниски цени. "Високите цени се дължат най-вече на изненадващото повишено търсене в международен мащаб", казва анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в световен мащаб поради увеличеното търсене в Азия. Недостигът на газ в Европа може да бъде ликвидиран с допълнителни доставки от Русия, но "тя не осигурява очакваните от пазарите количества", посочва Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS. Той подчертава, че проблемът не е в капацитета на газопроводите.

Защо Русия не доставя достатъчно газ?

Според Марцек-Мансер, вероятните версии са две. Първата е, че руският държавен концерн "Газпром" има вътрешни проблеми, които не му позволяват да произведе достатъчно газ. "Зимата в Русия бе дълга и запасите от газ са необичайно малки." Част от проблемите е наличието на технически затруднения, и най-вече отпадането от експлоатация на една голяма компресорна станция. А освен това Турция и Китай внасят все повече газ от Русия, тъй като търсенето там е много високо.

Втората възможна интерпретация е от друг характер: "Русия и "Газпром" ограничават износа за Европа съзнателно и по стратегически причини - като не покриват допълнителното търсене", казва Марцек-Мансер. Неговото обяснение е, че така се цели оказването на натиск за ускоряване на сертифицирането на "Северен поток 2". Газопроводът е почти готов, но заради липсата на сертификация още не работи.

Предизвестено поскъпване

"Поне половината от увеличението на цените на газа се дължи на Газпром и на Путин", казва германският депутат от Зелената партия Оливер Киршнер. И той е на мнението, че всичко се прави, за да бъде получено разрешението за "Северен поток 2". Тезата се споделя и от шефа на украинската държавна газопреносна фирма Сергей Макогон - и той предполага, че дефицитът се дължи и на нежеланието на "Газпром" да покрие недостига чрез допълнителни доставки по традиционното трасе през Украйна. Пред "Файненшъл Таймс" той говори за изнудване - за опит на Русия да принуди Европа да разреши старта на почти завършения газопровод.

Междувременно в Германия 32 от фирмите-регионални доставчици на газ са обявили за септември и октомври увеличения на цените от средно 12,6 процента.

mediapool.bg