Кламер БГ - Новини: Пак за чекмеджето, пачките, Борисов всичко навсякъде наведнъж...

Пак за чекмеджето, пачките, Борисов всичко навсякъде наведнъж...

Анализи и Коментари

|
Вт, 14 Март 2023г. 12:07ч.
Пак за чекмеджето, пачките, Борисов всичко навсякъде наведнъж...

Пак за чекмеджето, пачките, Борисов всичко навсякъде наведнъж...

Този текст е част от бюлетина Денят с Mediapool, който подготвяме всеки делничен ден. Абонирайте се тук, за да получавате на пощата си коментар на събитията от деня, както и най-важните акценти, подбрани от редакторите и журналистите на Mediapool.

Допреди две години България имаше един вездесъщ лидер, който управляваше всичко и всички, едновременно в Министерския съвет, в джипа (лично шофиран от него), извън джипа, на футболното игрище, по строителни обекти, по градове и села, по света и у нас.

Неговият замах не беше случаен. Защото се е учил от своите два университета – Царя и Тодор Живков, по стечение на обстоятелствата и двамата негови бивши работодатели, чиито бодигард е бил. От дистанцията на времето след напускането на властта, Бойко Борисов вече се съизмерва в по-едър исторически мащаб.

В отговор на уличаващите данни за огромна корупция при изграждането на пътища (източени милиони левове от строежа на магистрала "Хемус", липсваща 1/3 от асфалта на Северната скоростна тангента, перфектна схема за крадене чрез т.нар. ин хаус поръчки и т.н.), Борисов съвсем сериозно обясни, че желанието му било да навакса 1300-годишното изоставане в строежа на пътища в Северна България, където за последно са строили римляните.

"Ако магистрала "Хемус" беше лесна за правена, Тодор Живков щеше да я направи не само до Правец", коментира той на предизборна среща в Плевен.

Неприятните за Борисов новини обаче не спряха. Вероятно помните снимките на прословутото чекмедже с пачките и кюлчетата в спалнята на бившия премиер, които прокуратурата начело с Иван Гешев отказа да разследва по същество. Част от банкнотите са истински, става ясно от постановление на Софийската градска прокуратура, цитирано от Антикорупционния фонд (АКФ). Самият Борисов е давал противоречащи си обяснения за "чекмеджето", но едно от последните гласеше, че Франция е казала, че такава банкнота с номинал 500 евро не е издавана. Но сега Германия потвърждава за две от шестте банкноти, чиито серийни номера се виждат на снимките с пачките.

Интересно какво ще предприеме оттук нататък Гешев като пазител на Борисов и на съмнителните бизнес интереси, процъфтели при така създадената вездесъща грижа.

Ако отместим поглед от България към световните новини, няма как да пропуснем фантастичната пародия "Всичко навсякъде наведнъж", която е големият победител на тазгодишните награди "Оскар".

Има и българска "следа" в тазгодишните "Оскар"-и, макар България да няма и грам заслуга за това. "Навални" спечели заслужено приза за най-добър документален филм. "Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашия българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", каза от сцената режисьорът Даниел Роър. Филмът проследява разкритията, които българският разследващ журналист прави, след като руският опозиционер Алексей Навални е отровен през 2020 г.

Много български творци и общественици обаче сега са се посветили на морална кауза, за да спасят творческа. Те организират протестно шествие в София на 16 март, искайки оставката на директора на Народния театър - Васил Василев, който наскоро изгони главния режисьор Александър Морфов.

mediapool.bg