Кламер БГ - Новини: "Изкуството на войната": Да правиш сделки с предизвестен победител

"Изкуството на войната": Да правиш сделки с предизвестен победител

Анализи и Коментари

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 13:32ч.
"Изкуството на войната": Да правиш сделки с предизвестен победител

"Дайте ми победителя и аз ще ви направя конкурс". Тази крилата фраза вече изглежда повсеместно приложима за обществените поръчки, но във военните среди отдавна се смята за "постулат" при сделките със специална продукция.

Практиката показва, че повечето от многомилионните договори в сектор отбрана са с предизвестен победител. Редовно избухват скандали при подготовката на тръжните процедури, които определят кой ще вземе поръчките. А презумпцията, че засягат националната сигурност и налагат секретност, е удобно прикритие и убежище от неудобни въпроси.

Така например в качеството си на депутат в предишния парламент Красимир Каракачанов каза през 2016 година, че може да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите за новите военни кораби, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.

В крайна сметка по-рано този месец Каракачанов, вече министър на отбраната, подписа сделката и визираната от него фирма получи част от поръчката.

Вероятно защото самосбъдващите се пророчества за победителите станаха нещо като традиция в Министерството на отбраната.

Сега ведомството подготвя серия по-малки поръчки: за модернизирането на авиобазата "Граф Игнатиево", за покупката на бронирани машини за Специалните сили и модернизацията на танковете Т-72. Трите проекта на обща стойност над 200 млн. лева и бяха задвижени от екипа на Каракачанов. Амбицията е да бъдат подписани сделки до края на управленския мандат идната пролет.

Останали в сянката на големите военни проекти за изтребители, кораби и бронирани машини, и трите поръчки ще бъдат решени с пряко договаряне, като се ползват възможностите за изключения от Закона за обществените поръчки заради сигурността на страната.

И докато поръчките за "Граф Игнатиево" наистина налагат секретност, покупката на бронирани машини за Специалните сили и модернизацията на танковете могат да бъде решени по прозрачен начин.

Още повече, че веднага в бранша се завъртяха конкретни имена на фирми, които се смятат за избрани в аванс.

Засега никой не е пожелал да сложи имената в плик, но това е лесно обяснимо с ниското ниво на опозицията.

Иначе Красимир Каракачанов, а и някои от неговите предшественици, публично критикуваха поръчките в армията и отдаваха провала на много договори на целенасочено обжалване и други трикове по процедурите.

"Фирми, произвеждащи банички и чорапогащници, обжалват договорите ни за обществени поръчки", оплака се самият Каракачанов по-рано.

Действително заинтересовани фирми може да са обжалвали умишлено поръчки на МО, но това не може да е оправдание за хроничните проблеми и липса на капацитет на министерството да реализира проектите си, по които всяка година изразходва стотици милиони левове на данъкоплатците.

mediapool.bg